22 stycznia i 4 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały XI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Jury w składzie Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Centrum Manager, Grzegorz Labuda -Executive Chef Grand Hotel Tiffi, Iława, Joanna Ochniak – Przewodnicząca Kobiet World Chefs Association, Ewa Olejniczak – Executive Chef Restauracja Villa Foksal, Warszawa, Paweł Oszczyk – Szef Kuchni Hotelu La Regina, Warszawa, Paweł Rozmiarek – Szef Kuchni Brovaria Poznań oraz Tomasz Purol – Executive Chef Blow Up Hall, Poznań wybrało dwunastu finalistów.
O tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej walczyć będą:
Klaudia Jankowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Kamila Matela z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Tomasz Grota z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni
Wojciech Komsa z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Stanisław Górka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Adrian Dziewięcki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej
Łukasz Dzikowski z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej
Przemysław Kopania z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
Robert Kwiecień z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
Natalia Lipińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
Patrycja Paluszkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Finał odbędzie się 11 marca w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu.
W tym roku uczestnicy zmierzyli się z przygotowaniem dania głównego z:
Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.
Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury.
Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział w finale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.
To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.
Szkoły, w których uczą się laureaci I, II i III miejsca otrzymają sous-vide oraz pakowarkę Hendi.