Młody Kreator Sztuki Kulinarnej – finał 11 marca

Wydarzenia

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej – finał 11 marca

06 lutego 2015

22 stycznia i 4 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały XI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

Jury w składzie Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Centrum Manager, Grzegorz Labuda -Executive Chef Grand Hotel Tiffi, Iława, Joanna Ochniak – Przewodnicząca Kobiet World Chefs Association, Ewa Olejniczak – Executive Chef Restauracja Villa Foksal, Warszawa, Paweł Oszczyk – Szef Kuchni Hotelu La Regina, Warszawa, Paweł Rozmiarek – Szef Kuchni Brovaria Poznań oraz Tomasz Purol – Executive Chef Blow Up Hall, Poznań wybrało dwunastu finalistów.

O tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej walczyć będą:

Klaudia Jankowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Kamila Matela z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Tomasz Grota z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni

Wojciech Komsa z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Stanisław Górka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu

Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Adrian Dziewięcki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej

Łukasz Dzikowski z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej

Przemysław Kopania z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej

Robert Kwiecień z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki

Natalia Lipińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej

Patrycja Paluszkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Finał odbędzie się 11 marca w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu.

W tym roku uczestnicy zmierzyli się z przygotowaniem dania głównego z:

Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.

Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury.

Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział w finale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.

To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.

Szkoły, w których uczą się laureaci I, II i III miejsca otrzymają sous-vide oraz pakowarkę Hendi.