Młody Kreator Sztuki Kulinarnej – finał

Newsy

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej – finał

08 marca 2013

5 marca br. odbył się finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, organizowanego przez Unilever Food Solutions już po raz dziewiąty. Temat konkursu nawiązywał do promowanego przez UFS trendu związanego z racjonalnym żywieniem i niebagatelną rolą kucharzy w przeciwdziałaniu otyłości, stąd konieczność zastosowania w daniach konkursowych minimum trzech prozdrowotnych technik kulinarnych i trzech warzyw.

– Panowie startujący w konkursie pokazali, jak świetnie są przygotowani technicznie, zastosowali zaawansowane techniki kulinarne – w tym sous vide oraz elementy kuchni molekularnej, wykreowali piękne kompozycje na talerzach. Jednakże, jak powszechnie wiadomo, w jedzeniu liczy się przede wszystkim smak i na tym aspekcie skupiły się dziewczęta, co tak pięknie zaprocentowało w ocenie – tłumaczy przewodniczący jury, Zenon Hołubowski, jeden z zaledwie dwóch w Polsce certyfikowanych jurorów WACS (Światowego Zrzeszenia Stowarzyszeń Szefów Kuchni). – Pomimo, że nie jesteśmy tutaj, by się najadać, to wprost nie mogliśmy się oderwać od ich dań – dodaje z uśmiechem.

Tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2013 wywalczyła młodziutka Andżelika Piechowiak, uczennica zaledwie drugiej klasy w Zespole Szkół w Bolechowie, oddział w Murowanej Goślinie (debiutującym w tym konkursie). – Jestem ambitna, lubię wyzwania, więc za namową mojej nauczycielki, pani Izy Starosty-Byczyńskiej wystartowałam w MKSK, jako pierwsza spośród uczniów z naszej szkoły. Pani Iza, włożyła w przygotowanie mnie do konkursu dużo serca, czasu, swojej wiedzy i inwencji, a nawet użyczyła na ćwiczenia prywatnej przestrzeni swego domu. Ja natomiast zyskałam spore doświadczenie zawodowe oraz nowe, cenne przyjaźnie – cieszy się Andżelika. Zwyciężczyni wyjechała z finałów na pięknym motorowerze Junak, współsponsorowanym przez firmę Moto-Set. Otrzymała też nominację do finału konkursu Primerba Cup dla profesjonalnych kucharzy.

Pani Izabela Starosta – Byczyńska, nauczyciel praktycznej nauki zawodu i wychowawca Andżeliki, nie kryje łez wzruszenia po ogłoszeniu wyników. – Andżelika jest wzorową, zdolną uczennicą, więc pomyślałam, że warto, aby spróbowała swoich sił. To pierwszy start w tak poważnym konkursie w historii naszej szkoły, więc tym bardziej jesteśmy przeszczęśliwi z powodu ogromnego sukcesu, jaki udało się osiągnąć. Mam nadzieję, że będzie to dobra promocja i dla Andżeliki, i dla naszej szkoły.  W nagrodę pani Iza otrzymała mikser Classic marki KitchenAid, współfinansowany przez firmę VivaMix. Natomiast szkoła otrzyma profesjonalny piec gastronomiczny marki Hendi, współsponsorowany przez jego producenta, firmę Hendi.

Drugie miejsce na podium zajęła Martyna Osłowska, reprezentantka Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej. Martynie w przygotowaniach bardzo pomogła nauczycielka, pani Teresa Szewczak. Martyna otrzymała super mikser KitchenAid, a jej opiekunka blender KitchenAid.

Zwycięską trójkę zamknęła Kinga Sierleja, uczennica Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie przy ul. 1 Maja, również świetnie przygotowana przez nauczycielkę, panią Mirosławę Karpińską. Kingę ucieszyła walizka profesjonalnych noży gastronomicznych Dick od firmy Eva-Tec, a panią Mirosławę – blender KichenAid.