Znamy już nazwiska dziesięciu finalistów 14. edycji Ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. 21 listopada finaliści będą walczyć o miano najlepszego, a tym samym o staż w restauracji z gwiazdką Michelin, udział w finale konkursu dla profesjonalistów Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś oraz pamiątkową statuetkę Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2018.
24 października w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się półfinał Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2018. Wystartowało w nim 16 młodych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych, wyłonionych w pierwszym etapie konkursu.
Zadaniem uczestników było przygotowanie 6 porcji dania głównego z indyka, z dodatkiem podrobów drobiowych oraz jednego z produktów linii Knorr Professional.
Rywalizacja budziła spore emocje wśród uczestników i ich opiekunów. Każdy chciał pokazać siebie z jak najlepszej strony. Jury pod przewodnictwem Tomasz Purola było bardzo miło zaskoczone wysokim poziomem przygotowanych potraw. Oceniający jurorzy oraz kucharze, którzy odwiedzili nas tego dnia, zwrócili szczególną uwagę na zaskakująco dużą ilość zastosowanych technik kulinarnych, szacunek do produktów, czy ciekawych dodatków użytych do przygotowania dań.
Lista finalistów
Janik Kacper Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Jarmolski Tomasz Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
Giemska Wiktoria Branżowa Szkołą I stopnia Rzemiosła w Bydgoszczy
Kasprzycki Emil Małopolska Szkoła Gościnności w Myśleniachach
Klóska Aleksandra Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Miodowicz Klaudia Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Palińska Joanna Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Wiśniewski Dominik Zespół Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Warszawie
Woźniak Arkadiusz Technikum „Lider” w Lublinie
Filip Ziemiński Zespół Szkól Gospodarczych w Rzeszowie
Konkurs oceniało jury w składzie: przewodniczący Tomasz Purol, członkowie jury Robert Skubisz, Konrad Birek, Paweł Salamon, Marek Furczyk, Łukasz Daszyński.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.