Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014 – poszukiwany

Newsy

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014 – poszukiwany

22 listopada 2013

Trwa dziesiąta, jubileuszowa edycja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, organizowanego przez Unilever Food Solutions. Tegoroczny temat  zmagań  konkursowych to: Królik tradycja czy moda?

Danie główne z królika i kasztanów jadalnych z dowolnymi dodatkami

Organizacja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” to jedno z wielu działań firmy, mających na celu wspieranie talentów kulinarnych. Przejawia się to również poprzez organizację konkursu Primerba Cup, sponsoring Kulinarnego Pucharu Polski oraz Kulinarnej Drużyny Narodowej, czy też współudział w lokalnych inicjatywach o charakterze gastronomicznym, takich jak konkursy czy festiwale kulinarne. 

W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z mięsa królika, wykorzystując obowiązkowo  wszystkie elementy tuszy króliczej (comber, skoki tylne i przednie) , kasztanów jadalnych,  Ramy Cremefine 24%, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr  i  Esencji bulionów Knorr  oraz dowol- nych dodatków.

Konkurs składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich – eliminacje wstępne – zakłada przygotowanie przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 12 stycznia 2014 roku. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wyłoni półfinalistów konkursu. Drugim etapem są półfinały, które zostaną rozegrane w Centrum Kulinarnym UFS w Poznaniu w dniach 4 i 18 luty 2014 r. Półfinalista bierze udział w jednym z półfinałów. Półfinał polega na przygotowaniu przez każdego Uczestnika, który zakwalifikował się do tego etapu 6 porcji tego samego dania konkursowego, którego receptura została zakwalifikowana do półfinału. Trzecim etapem jest finał, który zostanie rozegrany również w Centrum Kulinarnym w Poznaniu. Przyjazd finalistów wraz z opiekunami zaplanowano na 17 marca. 18 marca z okazji jubileuszowej X edycji organizator zaplanował atrakcyjną podróż po ciekawych zakątkach Poznania.  19 marca odbędzie się finał podczas, którego Uczestnicy przygotują  również 6 porcji dania konkursowego. Koszty dojazdu, zakwaterowania; półfinalistów i finalistów wraz z opiekunem oraz składników pokrywa organizator.

Udział w wieloetapowym konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury. Dzięki temu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku zawodowej gastronomii. Laureat konkursu nie tylko otrzyma atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale także automatycznie zakwalifikuje się do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2014.

To z kolei daje mu szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski. 

Zachęcamy do udziału wszystkich uczniów szkół o profilu gastronomicznym!

Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji konkursu oraz regulamin można znaleźć na stronie www.ufs.com lub pod nr.  tel. 61 8764 516 .  :