Półfinały VII edycji konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych odbyły się w dwóch turach – 26 stycznia i 16 lutego br. Półfinaliści przygotowywali dania z gęsiny z użyciem Primerby Knorr, kaszy pęczak, żurawiny oraz Delikatu Przyprawy Warzywnej Szefa Kuchni Knorr.
Jury miało niełatwe zadanie z wyłonieniem ścisłej czołówki do finału. Przewodniczący jury – Zenon Hołubowski podkreślił, że najważniejszym elementem dań konkursowych jest smak, będący także miarą sukcesu restauracji. To właśnie od smaku serwowanych dań w dużej mierze zależy, czy przyszli kucharze będą mieli lokal pusty, czy pełen gości.
Podsumowując konkurs przewodniczący zwrócił szczególną uwagę na prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, profesjonalnego sprzętu dostępnego w Centrum Kulinarnym, jak również na wielkość serwowanych porcji oraz sposób przygotowania składników tematycznych, w tym gęsiny, która z roku na rok zdobywa coraz większą popularność wśród polskich restauratorów. Jest to produkt typowo polski, natomiast najczęściej gości, niestety, na stołach poza granicami naszego kraju, szczególnie za zachodnią granicą. To od młodych kucharzy zależy, czy ta sytuacja ulegnie zmianie i również nasi rodacy będą mogli cieszyć się smakiem wyśmienitej gęsiny w polskich restauracjach.
„Ten fach szczególnie zobowiązuje do ciągłego podnoszenia kwalifikacji poprzez udział w konkursach i szkoleniach. Nie każdy rzemieślnik jest artystą, ale każdy artysta musi być dobrym rzemieślnikiem. A po to, by być dobrym rzemieślnikiem, należy najpierw zdobyć solidne podstawy do wykonywania zawodu” – zapewniał Zenon Hołubowski. Młodzi kucharze usłyszeli również pomocne wskazówki oraz informacje o trendach obowiązujących podczas przygotowywania dań konkursowych. Tym najmodniejszym kierunkiem jest zastosowanie w daniu przynajmniej jednego elementu kuchni molekularnej.
Finał tej edycji konkursu już 8 marca br. w centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu – zapraszamy do kibicowania młodym adeptom sztuki kulinarnej.
Patronat honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronat medialny „Poradnik Restauratora”.