10 marca br. w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions odbył się finał konkursu dla młodych talentów kulinarnych ze szkół i klas o profilu gastronomicznym – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2010. Jego laureatem został Mateusz Wichrowski, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, który ujął jury swoim: Turneo z polędwicy wieprzowej z algami i kapustą włoską, sosem szalotkowo-smardzowym i kopytkami z roquefortem.
W zawodach wystartowało 12 zawodników. Ich zadaniem było przygotowanie 6-porcji dania głównego w czasie 1,5 godz. Konkursowy przepis musiał obowiązkowo zawierać polędwiczkę wieprzową, kurczaka, zioła i dowolnie wybrany ser pleśniowy. Finalistów oceniało 5-osobowe jury w składzie Tomasz Szymański, Dominik Brodziak, Grzegorz Labuda, Marcin Dudek i Mariusz Tkaczyk. Nad przebiegiem konkursu czuwał Mirosław Szajkowski. Podczas wręczenia nagród członkowie jury chwalili zaangażowanie i profesjonalizm uczestników, poziom przygotowania, jak i opanowanie stresu. Wiele ciepłych słów popłynęło też pod adresem nauczycieli, trenerów i rodziców, którzy mieli nie mały wkład w sukces swoich podopiecznych. Mateusz Wichrowski nie krył wzruszenia, odbierając nagrodę główną – skuter. Zwycięstwo daje mu szansę startu w finale konkursu Primerba Cup, który odbędzie się we wrześniu podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Drugie miejsce zajął Jarosław Puczkarski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy, a trzecie – Angelika Przykłota z Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie.