Młody Kreator Sztuki Kulinarne 2013

Newsy

Młody Kreator Sztuki Kulinarne 2013

29 listopada 2012

W ramach wspierania talentów kulinarnych, Unilever Food Solutions już po raz dziewiąty organizuje konkurs dla uczniów szkół lub klas o profilu gastronomicznym. Tematem tegorocznej edycji jest: „Danie główne z dowolnego elementu indyka”.

Temat konkursu nawiązuje do panującego obecnie w gastronomii oraz promowanego przez Unilever Food Solutions trendu związanego ze zdrowym jedzeniem poza domem.

Wyniki światowego badania World Menu Report 3, przeprowadzonego w 10 krajach (w tym w Polsce) pokazują, że konsumenci oczekują zdrowszych wersji swych ulubionych potraw. Można to osiągnąć poprzez dodanie dużej ilości warzyw, obniżenie zawartości tłuszczu, wykorzystywanie świeżych składników, zmniejszenie wielkości porcji, obniżenie kaloryczności oraz stosowanie „zdrowszych” technik kulinarnych, typu grillowanie czy pieczenie dań. Te elementy odnajdziemy w temacie tegorocznej edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.

Konkurs składa się z trzech etapów:

I etap : eliminacje wstępne, czyli przygotowanie i nadesłanie receptury. Zgłoszenie, zawierające propozycję receptury potrawy zgodnej z tematem wraz ze zdjęciem potrawy, należy przesłać na adres: elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 4 stycznia 2013 r.

II etap : półfinał

III etap : finał.

Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody oraz możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego! Zwycięzca konkursu, poza nagrodami rzeczowymi, otrzymuje nominację do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalnych szefów kuchni o nazwie Primerba Cup 2013. Przypomnijmy, iż laureatka Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2012, Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, w konkursie Primerba Cup 2012 zajęła III miejsce!

I Ty masz szansę! Zgłoś się do 4 stycznia 2013 r.