Na co zwracają uwagę sędziowie podczas Pucharu Świata, jak przygotować stanowisko, za co można stracić punkty – między innymi tego dowiedzieli się członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników, którego partnerem strategicznym jest Selgros Cash&Carry i Transgourmet, w trakcie pierwszego w Polsce Seminarium Sędziowskiego. Uczestnictwo w Seminarium to również pierwszy krok na drodze do uzyskania tytułu certyfikowanego jurora w konkursach kulinarnych na najwyższym szczeblu.
Już od kilku lat Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni (World Association of Chef Societies) organizuje specjalne szkolenia, które przygotowują do roli jurora w konkursach kulinarnych. Pierwsze w Polsce Seminarium Sędziowskie, dla członków Kadry Narodowej Kucharzy oraz reprezentacji Wojska Polskiego poprowadził Carlo Sauber, doświadczony i utytułowany sędzia międzynarodowy, a także wykładowca szkoleniowy z ramienia WACS. Jako jedna z osób odpowiedzialnych za organizację Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, a także główny przewodniczący w kategorii kuchni gorącej, podzielił się z uczestnikami cennymi informacjami, które mogą okazać się bezcenne w walce o zwycięstwo np. jak przygotować się do konkursu, w jakiej kolejności podawać dania oraz jakie funkcje pełnią członkowie komisji oceniającej.
Seminarium zakończyło przyznanie certyfikatów poświadczające odbycie ośmiogodzinnego szkolenia. Jego uzyskanie to pierwszy z etapów, które należy przejść, aby otrzymać tytuł międzynarodowego jurora.
– Udział w Seminarium Sędziowskim to bardzo ważne doświadczenie dla wszystkich jego uczestników, ale przede wszystkim dla naszej reprezentacji, która już niedługo startować będzie w Pucharze Świata w Luksemburgu. Selgros Cash&Carry i Transgourmet jako partner strategiczny zapewnia polskim zawodnikom wszystkie produkty niezbędne do trenowania, teraz otrzymali dodatkowo potężną dawkę wiedzy, która na pewno przyda im się podczas startu – mówi Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Selgros i Transgourmet.
Seminarium Sędziowskie obyło się w Polsce po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Organizatorzy już zapowiadają kolejny, tym razem skierowany do cukierników.