Mistrzowie lubelskich smaków!

Newsy

Mistrzowie lubelskich smaków!

12 września 2013

W Lublinie mamy najlepszych kucharzy, którzy jak nikt inny potrafią przygotować potrawy z gęsiny i jagnięciny. Tak zdecydowali jurorzy X Konkursu Kulinarnego „Lubelskie Smaki”, towarzyszącego Lubelskiemu Festiwalowi Smaku.

Jako pierwsi w konkursowe szranki stanęli młodzi adepci kulinarnej sztuki ze szkół gastronomicznych miasta i regionu.  Ich zmagania, rozegrane 6 września na dziedzińcu Zamku Lubelskiego, mógł śledzić każdy zainteresowany. Szczególnie wnikliwie zrobiło to jury, złożone z kulinarnych ekspertów i mistrzów kuchni, pod przewodnictwem Marka Rybackiego, wiceprezesa Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, mistrza Polski w carvingu oraz podawaniu baraniny i janięciny.

Jurorzy ocenili najwyżej uczniów Technikum «Lider» z Lublina – Wiolettę Kozioł i Wojciecha Truka, którzy przygotowali gęsinę na białym sosie oraz comber jagnięcy w owocach leśnych z dodatkiem kaszy. Drugie miejsce zajęli Natalia Jankowska i Mateusz Synowiec z Zespołu Szkół nr 1 w Puławach, zjednując sobie uznanie jurorów gęsią a’la carpaccio na sałatce i szaszłykami jagnięcymi na risotto z białej kaszy gryczanej z owocami. Na trzecim miejscu uplasowali się Karol Polski i Marek Popielewicz z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Zespole Szkół nr 5 w Lublinie, którzy zaserwowali sałatkę z gęsiną w nowej aranżacji oraz kotleciki jagnięce w brokułach. Jury postanowiło też przyznać trzy równorzędne wyróżnienia młodym kucharzom z: Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Radzynia Podlaskiego oraz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Ochotniczych Hufców Pracy w Zamościu.

7 września do konkursu stanęli profesjonalni kucharze z restauracji Lublina i regionu, a efekty ich pracy oceniało międzynarodowe jury, złożone z mistrzów i ekspertów kulinarnych z Polski, Niemiec, Grecji i Belgii, kierowane przez Jeana Bosa, przewodniczącego Euro – Toques Polska, mulitimedalistę konkursów kulinarnych i wielkiego propagatora kuchni molekularnej w Polsce. Zdaniem ekspertów najlepszymi okazali się kucharze z Grand Hotelu Lublinianka w Lublinie – Adam Piechaczek i Paweł Kotyła, którzy przygotowali gęś podawaną z jajkiem gotowanym na miękko, sosem śmietanowo-pieprzowym i majonezem z syfonu oraz jagnięcinę podawaną na polenta z kaszy jęczmiennej z sosem fondo szalotki, kurek i panną z mięty. Drugie miejsce – za cytrynowo-malinową gęś i maślane jagnię – przypadło Piotrowi Huszczy i Wojciechowi Gajdzie z Hotelu i Restauracji «Dwór Lwowski» w Lublinie. Laureatami trzeciego miejsca zostali Marcin Sikora i Przemysław Kończyński z Restauracji «Esencja» w Hotelu Artis & SPA w Sitańcu koło Zamościa, którzy zaserwowali carpaccio z gęsi z sosem różanym podane na ciastku serowym z sałatką ze śliwek i rukoli oraz comber jagnięcy pieczony w pudrze z kaszy gryczanej z tatarem z grzybów leśnych, pianką z jeżyn i pure z sera. Wśród wyróżnionych znalazły sie kucharskie pary z restauracji: «Siedem Życzeń» w Lublinie, «Notabene» w Świdniku oraz «Lwów» w Lublinie.

Po raz drugi w historii konkursu kulinarnego odbył sie też konkurs kelnerski, w którym bezkonkurencyjny okazał się Dawid Pyrak z Technikum «Lider» w Lublinie. Wyróżnienia przypadły czwórce kelnerów – Karolinie Rosickiej z Zespołu Szkół nr 1 w Puławach, Damianowi Tarasiukowi z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej, Dariuszowi Skrzypkowi z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Zespole Szkół nr 5 w Lublinie oraz Marzenie Tarańczuk z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego OHP w Zamościu.

Laureaci i wyróżnieni w konkursach kulinarnym i kelnerskim otrzymali statuetki, dyplomy i karty podarunkowe na zakup sprzętu i akcesoriów kuchennych. X Konkurs „Lubelskie Smaki”, pod hasłem „Renesans kulinarny”, zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego – Departament Promocji i Turystyki, przy współpracy Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz Willi Win sp. z o.o.