21 maja br. kucharze z Euro-Toques Polska gościli w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie. Mistrzowie kuchni – Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni Hotelu Królewskiego, Rafał Kopicki jego zastępca oraz Krzysztof Wierzba, prezes Polskiej Grupy Carvingowej, przeprowadzili warsztaty kulinarne dla uczniów.
Podczas spotkania odbył się pokaz praktyczno-teoretyczny, który obejmował zasady działania i obsługi nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii (Piec konwekcyjno-parowy RETIGO, Pakowarka próżniowa RM Gastro) oraz pokaz sztuki carvingu z omówieniem zasad i zastosowania w praktyce. Ponadto zaproszeni goście zaprezentowali szereg przypraw stosowanych w kuchni molekularnej, naczynia, zastawę stołowa oraz ich niekonwencjonalny sposób wykorzystania w kuchni. Dodatkowym atutem spotkania była lekcja projektowania kart menu.
Udział w warsztatach wzięły następujące klasy – I i II klasa Kucharza Małej Gastronomii, I klasa Technikum Usług Gastronomicznych, II klasa Technikum Hotelarskiego oraz uczniowie z kółka regionalno-gastronomicznego i nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Inicjatorkami tego przedsięwzięcia była Karina Socha i Agnieszka Sędkowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie.
Patronat: Euro-Toques Polska, SPKiC Region Pomorski, Carving Team Poland
Warsztaty miały charakter charytatywny.