Mistrzowie Karpia –  konkurs kulinarny w Sierakowie

Wydarzenia

Mistrzowie Karpia – konkurs kulinarny w Sierakowie

01 lipca 2016

3 lipca na sierakowskim Hipodromie odbędzie się konkurs kulinarny dla profesjonalistów – Mistrzowie Karpia.

Tematem konkursu jest karp i na jego podanie uczestnicy mają 2 godziny. Przygotują dwie porcje dla komisji sędziowskiej i jedno do prezentacji. Do konkursu zakwalifikowało się 5 kucharzy:

1. „Karp po grobsku” – Barbara Sawicka, Gościniec Jaroszewskie Wzgórze

2. „Tam skąd pochodzę” – Piotr Skotarczak, Hotel – Restauracja Pałac Śródka sp. z o.o.

3. „Karp wędzony, smażony i duszony – Filip Pietrzyński, Restauracja TOGA

4. „Karp w ziołowej koszulce” – Andrzej Kolano, Villa Toscania

5. „Karp w śmietanie z grzankami” – Łukasz Szopny, Kabi Catering

W jury zasiądą:

1. Artur Skotarczyk, Szef kuchni Restauracja Muga Poznań – przewodniczący

2. Witold Maciołek – Burmistrz Gminy Sieraków

3. Dawid Łagowski, Szef kuchni Pałac Mierzęcin

4. Tomasz Olewski, Szef kuchni Concordia Taste, Poznań

5. Tomasz Adamski, cukiernik Pałac Mierzęcin

6. Juliusz Podolski, krytyk kulinarny, redaktor naczelny wszystkodlakucharz.com

Wszyscy kucharze to szefowie kuchni restauracji wyróżnionych czapkami Przewodnika Gault&Millau. Artur Skotarczyk to szef roku Regionu Gault&Millau w 2016, a Dawid Łagowski szef kuchni z rekomendacją Slow Food i półfinalista VI edycji Top Chef.

To jeden z nielicznych konkursów kulinarnych, który odbywać będzie się w plenerze, a kucharze będą poddani nie tylko wnikliwej ocenie jurorów, ale także uczestników Sierakowskich Dni Rybackich.

– Chcieliśmy by został doceniony nasz karp pochodzący z okolic Sierakowa. Jesteśmy rybnym zagłębiem i tu w Sierakowie jest też Technikum Rybactwa Śródlądowego z olbrzymimi tradycjami. Chcieliśmy też podkreślić, że karp smakuje równie dobrze w Wigilię, jak i w… lipcu. Tym konkursem chcemy położyć fundament pod konkurs, na którym będą pojawiać się szefowie kuchni z całej Polski – mówi Witold Kmieciak z Sierakowskiego Ośrodka Kultury, organizatora Sierakowskich Dni Rybackich.

To niejedyne atrakcje kulinarne 3 lipca na tej imprezie. O godzinie 15.30 na scenie pojawi się Dawid Łagowski i wraz z Tomaszem Adamskim poprowadzą pokaz kulinarny pod tytułem „Wariacje kulinarne z sumem”.

Organizatorzy chcą mocno wypromować karpia stąd o 16.59 odbędzie się akcja „Ryby są Wasze”. Będzie to promocja lokalnych gatunków ryb z gospodarstw rybackich  z terenu gminy Sieraków. Bezpłatnie zostanie rozdanych 100 porcji ryby wędzonej. Przez cały dzień będzie też trwała akcja „Ryby za piątkę” czyli promocyjna sprzedaż 200 gramowych porcji ryby wędzonej za 5 złotych.