Mistrzowie baraniny wyłonieni

Aktualności

Mistrzowie baraniny wyłonieni

29 sierpnia 2022

27 sierpnia w Ustroniu rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny. Łukasz Wódz i Sebastian Plasota reprezentujący Karczmę U Jakuba w Grójcu wywalczyli nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.

Drugie miejsce zajęli Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz). Na trzecim miejscu uplasowali się Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group, Warszawa). Produktem obowiązkowym do przygotowania dania głównego przez zawodników były comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z użyciem topinamburu i tymianku (a także oleju z esencją masła Kruszwica). A produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego Chopin).

26 i 27 września w Poznaniu wystartują także: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r. Najlepszego z Najlepszych poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali.