Czy można ugotować pyszne danie na odwróconym żelazku do prasowania, albo przyrządzić elegancką potrawę tylko za pomocą grzałki do herbaty?
Okazuje się, że tak. A przekonać się o tym można osobiście w sobotę 14 sierpnia w Mielnie podczas III Mistrzostw Świata w Gotowaniu na Byle Czym! Ta niezwykła impreza odbędzie się na stadionie razem z koncertem „Lata z Radiem”. Na dużej scenie zagrają m.in.: Kombii, Patrycja Markowska oraz Leszcze.
Na oczach publiczności mistrzowie sztuki kulinarnej będą przygotowywać konkursowe potrawy wykorzystując do tego nietypowe urządzenia. Obok zawodów w programie imprezy jest szkoła gotowania dla każdego, konkursy z nagrodami oraz 4500 porcji pysznego (i darmowego) jedzenia. Specjalne zajęcia kulinarne poprowadzą razem ze swoimi kolegami Artur Grajber (szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie) oraz Michał Tkaczyk (szef kuchni hotelu Bristol w Warszawie). Sił w gotowaniu spróbować będzie mógł każdy. Całą imprezę poprowadzą Zygmunt Chajzer oraz Roman Czejarek. Program dla najmłodszych gwarantuje Pan Japa razem z Panterą, Papugiem i Piratami. Czynne będzie plenerowe studio Programu Pierwszego Polskiego Radia.
Organizatorem Mistrzostw Świata w Gotowaniu na Byle Czym jest Gmina Mielno. Trasę „Lata z Radiem” organizuje Polskie Radio S.A. Program Pierwszy.
Start o godzinie 16.00. Na zakończenie, około 22.30-23.00 planowany jest specjalny pokaz sztucznych ogni. Wstęp wolny.