13-15 marca br. odbyła się kolejna edycja Mistrzostw Świata Młodych Cukierników organizowanych przez Międzynarodową Unię Piekarzy i Cukierników. W tym roku zawodników gościło Taipei na Tajwanie. Dzięki wielomiesięcznej współpracy partnerów z branży, Polskę reprezentował 22 letni gdańszczanin Michał Kumur. Polski zawodnik zajął 10 miejsce na świecie, a jego udział w zawodach był potwierdzeniem renesansu polskiego cukiernictwa.
Każdy uczestnik w ciągu dwóch dni musiał przygotować: eksponat z karmelu, tort, deser na talerzu, pralinki, figurki marcepanowe oraz deser lodowy. Należy wspomnieć, że składniki do przygotowania deseru na talerzu uczestnicy poznawali dopiero dzień przed zawodami.
Tematem przewodnim prac Michała Kumura był „Wodny świat”. Polak sportową postawą zapewnił wszystkim wspierającym go powód do dumy i pozytywny odbiór polskiego cukiernictwa na tak prestiżowych zawodach. O końcowym rezultacie, jak na Mistrzostwa przystało, decydowała różnica kilku punktów.
Akademia Mistrza, inicjatywa utworzona i prowadzona przez ZT. Kruszwica S.A., która podjęła się przygotowań Michała, umożliwiła również uczestnictwo w Mistrzostwach w charakterze zawodnika rezerwowego drugiemu Polakowi, Stefanowi Okule, 20-letniemu uczniowi cukiernictwa z Białegostoku, zeszłorocznemu Mistrzowi Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.