19 lutego w Centrum Expo XXI w Warszawie odbędą się 6. Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru „Expo Sweet 2019”. Temat mistrzostw brzmi: A w tym roku temat dziki: czekolada i tropiki. Każdy zespół musi przygotować 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Dziesięć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji dla jurorów, zaś dwa losowo wybrane będą przekazane fotografowi oraz publiczności. Gramatura całego deseru powinna zawrzeć się w granicach 80-120 gramów łącznie z dekoracjami (bez talerza). Czas na przygotowanie prac wynosi 2 godziny (120 minut). Po tym czasie trzeba przerwać pracę i przedstawić do oceny jury Mistrzostw deser w takiej postaci, w której się znajduje. Dodatkowo zespół ma 15 minut na przygotowanie miejsca pracy (boksu konkursowego) i przekazanie przewodniczącemu jury receptury deseru, oraz 15 minut na posprzątanie boksu, czas ten nie wlicza się do 2 godzin, w ciągu których zespoły mają czas na przygotowanie prac konkursowych.
Lista restauracji zakwalifikowanych do finału Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru:
• Albertina Restaurant & Wine
• Browar Wiatr Hotel ***
• Grand Hotel Rzeszów Sp.z o.o.
• Hotel DeSilva Premium Opole
• Kamienica numer 6
• Park Hotel
• Powidok – restauracja autorska
• Restauracja Art
• Restauracja Bazar 1838
• Restauracja Cucina
• Restauracja Halka (Hotel Aries)
• Restauracja Pastamore (Hotel Grępielnia).
Organizatorem Mistrzostw jest EXPO SWEET EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych. Patronami merytorycznymi Mistrzostw są – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Trendy Chef Team.
Wszelkie pytania odnośnie regulaminu – mistrzostwa@exposweet.pl. Pytania można nadsyłać do dnia 4 lutego 2019.
fot. exposweet