18 lutego podczas targów Expo Sweet odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. Zwycięzcami zostali Wojciech Golic i Artur Nijakowski z Receptura Cukiernia/Piekarnia w Łodzi i ANio Pracownia Tortów Artystycznych w Czarnocinie. Drugie miejsce zajęli Daria i Adam Marszałek z Cocoart’s w Łodzi, a trzecie Krzysztof Winkler i Konrad Winnicki z Warsztat Cafe Marta Stalmach/restauracja Warsztat Food&Garden we Wrocławiu.
W jury zasiadali: Paweł Małecki, Michał Świerad, Bożena Sikoń-Wojtal, Krzysztof Szulborski, Kinga Galla i Marta Truskolawska-Plichcińska. Do rywalizacji przystąpiło siedem zespołów. Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie dwóch zestawów po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw – desery wykonane z dowolnym użyciem czekolady, natomiast drugi musiał mieć charakter deserów owocowych bez składników pochodzenia zwierzęcego.
źródło: Expo Sweet
Fot. fb Expo Sweet
oprac. H. Handkowska