Zapraszamy do udziału w Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deserów, które odbędą się podczas Targów Expo Sweet. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej. Ponadto Mistrzostwa mają promować polskie produkty, jakimi są jabłka oraz sery regionalne.
Mistrzostwa odbędą się drugiego dnia targów tj. we wtorek 23 lutego 2016 r. w hali Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska przy ul. Marsa 56 Warszawie. Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw nastąpi o godz. 10. Do Mistrzostw przystępują zespoły dwuosobowe. Muszą przygotować 8 sztuk identycznych deserów gastronomicznych a’la carte. Jednym ze składników deseru musi być dowolny ser regionalny z Polski.
Zespoły przywożą własny ser. Ser może być dowolny – żółty, żółty dojrzewający, biały (twarogowy), pleśniowy, oscypek, bunc itp. – dopuszczamy pełną swobodę wyboru. Ważne jest, aby był to ser charakterystyczny dla Polski lub jakiegoś polskiego regionu. Drugim z obowiązkowych składników deseru musi być polskie jabłko. Zespół może przywieźć własne, przygotowane (ale nieprzetworzone!) jabłka polskie. Organizator zapewnia także trzy odmiany jabłek dostępne na miejscu.
Zespoły zgłaszające się do udziału w Mistrzostwach przesyłają dane startujących Uczestników wraz z danymi do kontaktu oraz zdjęciami 3 deserów na adres: j.profus@exposweet.pl, Zgłoszenia należy przesyłać korzystając z formularza, do którego link znajduje się na końcu regulaminu lub można go także pobrać ze strony www.exposweet.pl. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 20 grudnia 2015 r. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc zachęcamy do wcześniejszego przesyłania zgłoszeń.
Zespoły zakwalifikowane do Mistrzostw będą powiadamiane o przyjęciu na bieżąco e-mailowo lub telefonicznie przez Organizatorów. Końcową datę kwalifikacji ustala się na 02 stycznia 2016.