Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko zapraszają na mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Wybitne osobowości polskiej kuchni 11 marca pojawią się w Hotelu Atut**** w Licheniu, aby przywrócić królewskiego jesiotra na nasze stoły. W konkursie wezmą udział przedstawiciele restauracji i hoteli z całego kraju. Podczas weekendu kulinarnego nie zabraknie atrakcji oraz emocji na najwyższym poziomie.
Wyselekcjonowane, dwuosobowe zespoły przygotują królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Uczestnicy będą konkurować pod czujnym okiem znakomitych mistrzów kulinarnych. W tegorocznej edycji w składzie jury znaleźli się Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko. Gościem specjalnym imprezy, a zarazem przewodniczą jury VIP będzie natomiast Ewa Wachowicz.
Jesiotr jest nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych ten gatunek niestety niemal całkowicie wyginął. Pomysł na nietypowe mistrzostwa zrodził się naturalnie, ponieważ okolice Konina są znane z największych łowisk specjalizujących się w hodowli jesiotra i produkcji kawioru. Naszym zamysłem od samego początku było pokazanie wartości tej ryby w taki sposób, aby ponownie w swojej najlepszej odsłonie powróciła na polskie stoły – powiedziała dyrektor marketingu Hotelu Atut Agata Fludra.
Impreza ma na celu promocję lokalnych przysmaków oraz budowanie pozytywnych skojarzeń z tym regionem Polski. Na wszystkich gości czekają popisy kulinarne na najwyższym poziomie.
Mistrzostwa na stałe weszły do kulinarnego kalendarza najważniejszych konkursów w Polsce. Jesiotr to królewska ryba i można go dziś kupić nawet w sklepach sieciowych, a impreza ma prestiżowy charakter. Z przyjemnością przyjęłam zaproszenie do współpracy, ponieważ Polacy lubią kulinarne eksperymenty, które wzbogacają ich podniebienie o nowe doznania. Wierni smakosze jesiotra od wielu lat próbują przywrócić jego znaczenie w polskiej kuchni. Konkurs wpisuje się w ten trend, a my chcemy dołożyć do reaktywacji tej wyjątkowo smacznej ryby swoją cegiełkę – dodała Ewa Wachowicz, gość specjalny mistrzostw oraz przewodnicząca jury VIP.
Skład jury gwarantuje, że zwycięzcy nie zostaną wybrani w sposób przypadkowy. Zależy nam na tym, aby uczestnicy pokazali się z jak najlepszej strony. O poziom konkursu jesteśmy jednak spokojni. Doskonale wiem, że z roku na rok jest on coraz wyższy. Ocenie jury będą podlegać nie tylko smak czy sposób podania potrawy, ale również jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników – podsumował mistrz kulinarny oraz członek jury Robert Sowa.
Smaku mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala, po której nastąpi wieczorna część programu w eleganckim stylu. Impreza ma charakter cykliczny i po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Wstęp na konkurs jest bezpłatny.