Na trzecim miejscu uplasowali się Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Białej. Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. W zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn z całej Polski. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z combra z polskiej jagnięciny, kalarepy i pieprznika jadalnego oraz deser, którego głównym składnikiem był owczy ser: bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego oraz jeżyn. Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji. Ich zmagania oceniało jury w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący jury), Daniel Makulski, Jacek Zięba, Adam Kotomski, Bartłomiej Kubica, Karel Drapal, Piotr Sabała. W roli sędziów technicznych wystąpili Maciej Kołodziejczyk i Grzegorz Bukowiec.
– Uczestnicy konkursu po raz kolejny zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Ubiegłoroczni zwycięzcy, którzy w tym roku obronili tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny, zajęli trzecią pozycję na podium Kulinarnego Pucharu Polski. Liczymy, że w tym roku najlepsze zespoły z Ustronia również zajmą wysokie pozycje w tym prestiżowym ogólnopolskim konkursie – podsumowuje Leszek Makulski.
Organizatorami wydarzenia byli: Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek. Warto podkreślić, że konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC oraz Transgourmet i Selgros Cash&Carry.. Jego współorganizatorami były: miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, a patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
14. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dn. 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.