Przed nami 15. edycja konkursu Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny połączonym ze Świętem Baraniny. 27 sierpnia, wyłoni on kolejnego finalistę Kulinarnego Pucharu Polski.
W konkursie weźmie udział aż 11 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji.
Drużyny to:
- Emil Klimas i Dominik Świątecki (restauracja Cucina, Poznań),
- Daniel Ottlik i Michał Praszałek (Hotel Seidorf Sosnówka)
- Krzysztof Dłużyński i Damian Hirt (restauracja Scoria, Bydgoszcz)
- Kamil Sadzikowski i Bartosz Zieliński (hotel Crystal Mountain, Wisła)
- Kamil Rogoziński i Andrii Patsella (Satoria Group SA Warszawa),
- Mikołaj Przybysz i Kajetan Buszewicz (Team Ratajska, Poznań),
- Piotr Wielgo i Wiktoria Długosz (Best Western Hotel Felix, restauracja NOVA),
- Maksym Trushkin i Emil Buczyński (Ziomki Poziomki restauracja Miodowa, Dzierżoniów)
- Łukasz Kukczyński i Jakub Szybkowski (restauracja L’entre Villes, Sopot)
- Łuksza Wódz i Sebastian Plasota (Karczma u Jakuba, Grójec)
- Dawid Konior i Kamil Biel (restauracja Pastamore, Bielsko-Biała)
Przebieg konkursu kulinarnego
O godz. 8:00 odbędzie się obowiązkowa odprawa jury i drużyn kucharzy. Godzinę później drużyny rozpoczną rywalizację, która potrwa do godz. 16:00. W międzyczasie na publiczność czekają prezentacje firm sponsorskich, lunch, a także pokazy kulinarne.
Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego są (do wyboru) comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła Kruszwica). Produktem obowiązkowym deseru będzie ser owczy. Do wyboru zawodnicy mają bryndzę, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego Chopin.
Na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego i deserów zawodnicy mają 90 minut. Oficjalne ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zaplanowano na godz. 17:00. Odbędzie się ono na Rynku Miejskim w Ustroniu.
Nie tylko konkurs kulinarny
Właśnie tam w samo południe rozpocznie się Święto Baraniny. Wśród atrakcji m.in. Klaganie sera z mleka owczego-bundz, a wśród wystąpień merytorycznych m.in. prezentacje naukowców o walorach odżywczych mięsa i mleka owczego oraz wykładu owiec w ochronę środowiska i krajobrazu.