– Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – powiedział Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.
Lista uczestników:
Albertina Restaurant & Wine, Kraków – Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz
Aries Hotel & Spa, Zakopane – Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur
Restauracja Dinette, Wrocław – Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik
Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski – Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski
Restauracja Pod Jabłoniami Augustów – Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński
Powidok – Restauracja Autorska, Łódź – Kamil Skrok i Maciej Grams
Rezerwowi:
Restauracja Ed Red, Warszawa – Mateusz Bajera i Albert Bojarowski
Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań – Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko.
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupa na bazie królika oraz danie główne skomponowane z łopatki z jelenia.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią i wczesną zimą, ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie a mianowicie jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim długoletnim prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz”, powstałej 15 marca 1991 oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej.
Dwuosobowe zespoły będą oceniane przez profesjonalne jury, w którym zasiądą:
Adam Chrząstowski – przewodniczący, Joanna Ochniak, Iwona Niemczewska, Mariusz Pieterwas, Marcin Soból, Andrzej Jakomulski, Michał Markowicz, Piotr Mielczarek, Dawid Łagowski.