17 listopada w centrum EXPO Kraków odbędą się Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego.
Do finału zakwalifikowały się drużyny:
Jakub Żymelski & Bartosz Zajdel Hotel & Restauracja “Antonińska”
Filip Kaczorowski & Konrad Tomaszewski Restauracja Cucina
Dawid Wysocki & Dawid Cieśliński Restauracja Lumière
Kamil Paszkowski & Wojciech Maliszewski Nowa Szekla Tawerna&Bar
Marek Sobek & Paweł Baran PanoramaClub&Restaurant Rzeszów
Dawid Stąpór & Jacek Marzec Żółty Słoń.
Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką.
Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy Lasu-Kalisz.
Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek.
Wybranie na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką to podkreślenie szacunku dla mięsa i konieczności wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami.
Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.
Regulamin wraz ze szczegółami zgłoszeń www.mistrzostwadziczyzna.pl/regulamin/
Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz sp. z o.o.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia