Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny. Sięgając do historii to właśnie dziczyzna była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Zaś w czasach rozbiorów mięso z dzikiej zwierzyny miało charakter patriotyczny, pielęgnowano w ten sposób polską tożsamość. Dzisiaj w dobie diet i zdrowego stylu życia to wysokiej jakości mięso coraz częściej jest chętnie wykorzystywane w kuchniach wielu restauracji. Dzikie z natury, to mięso mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze a co za tym idzie zdrowsze.
Konkurs ten jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim długoletnim prezesie i założycielu firmy Las-Kalisz, powstałej 15 marca 1991 r. oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej.
W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali dwa różne gatunki mięsa. Pierwsze to królik, którego należy użyć do przygotowania zupy, zaś danie główne trzeba wykonać na bazie łopatki z jelenia. Na skomponowanie obu dań każdego w 10 porcjach uczestnicy będą mieli 120 minut.
Oprócz zmagań uczestników będzie można dowiedzieć się ciekawych informacji na tematy związane z łowiectwem, kulinariami, a także spotkać wielkie autorytety polskiej gastronomii.
Konkurs skierowany jest do profesjonalistów – kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w dacie przystąpienia do konkursu kulinarnego, przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok kalendarzowy. W skład każdego ze zgłoszonych zespołów wchodzi szef i kucharz pomocniczy.