23 lutego w Warszawie podczas targów Expo Sweet 2016 odbyły się Mistrzostwa Polski w Deserach. Temat Mistrzostw brzmiał: „Polskie desery – tym razem jabłka i sery”. Pierwsze miejsce wywalczyła restauracja Mercato z Hotelu Hilton w Gdańsku – Nina Nawrocka i Paweł Stawicki. Drugie miejsce przypadło restauracji Dock Pol Manufaktura Goldwasser z Gdańska – Marek Moskwa i Paweł Górny, a trzecie restauracji Bachus z Czarnocina – Artur Nijakowski i Jarosław Zaborowski.
Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej. Ponadto Mistrzostwa mają promować wspaniałe polskie produkty, jakimi są jabłka oraz sery regionalne.
Organizatorem Mistrzostw było Expo Sweet EZIG – Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych Natomiast patronami merytorycznymi byli – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a także Trendy Chef Team.
fot. Magdalena Mirowska