Seminaria i degustacje win z całego świata towarzyszą Mistrzostwom Polski Sommelierów, które odbędą się w dniach 30 maja–1 czerwca w Warszawie. XXIII edycja konkursu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich organizowana jest w salach Airport Hotel Okęcie. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Mistrzostwa są podzielone na trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, podczas którego na scenie przed publicznością wystąpi trzech najlepszych zawodników. Finał zawodów będzie transmitowany na profilu Facebook Stowarzyszenia, ale finałowa gala jest również otwarta dla publiczności.
Zawodom towarzyszą seminaria i degustacje adresowane do profesjonalistów z branży alkoholi, ale też pasjonatów i wielbicieli wina. 31 maja (piątek) zaplanowana jest, dostępna dla publiczności, degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers. To wyjątkowa okazja, żeby w jednym miejscu spróbować win od największych, uznanych producentów, a także tych z niewielkich winnic z Polski i z różnych regionów świata. Wydarzenie zaczyna się o 18.00.
Gala finałowa 1 czerwca (sobota) rozpocznie się od degustacji win w formie „walk around”, gdzie swoje produkty zaprezentują Finał konkursu zaplanowany jest na 17.00. Udział w finale jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji: https://evenea.pl/pl/wydarzenie/finalmistrzostwpolskisommelierow2024 O udziale w gali decyduje kolejność zgłoszeń.