Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014”

Newsy

Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014”

31 marca 2014

25 marca br. w Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach, odbyły się Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014″ oraz I Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”.

Otwarcia dokonała dyrektor ZS nr 1 w Puławach, Barbara Bińczak wraz z prezesem Akademii Kelnerskiej, Grzegorzem Górnikiem.

W Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014″ wzięło udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji. Były to:

Zespół Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Stylli w Zduńskiej Woli

Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie

Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

Technikum nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej

Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu

Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach

W składzie Jury zasiedli: Adam Michalski, przewodniczący Jury, ekspert kulinarny, mistrz kuchni; Danuta Richert, przewodnicząca Kapituły Kelnerskiej w Rzeszowie – nauczycieli Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Jerzy Czapla – mistrz barmaństwa, właściciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów, Paula Górnik – „Kelner roku 2012 Lubelszczyzny”, studentka I roku Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wojciech Ożóg – manager restauracji i hotelu „Ambasadorski” i „Hubertus” w Rzeszowie, Waldemar Szałas – właściciel restauracji i hotelu „Prima” w Puławach 

Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014″ objęte zostały honorowym patronatem przez Janusza Grobla, Prezydenta Puław. Honorowy patronat nad I Wojewódzkim Konkursem Kulinarnym „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej” objęli: Lubelski Kurator Oświaty, Krzysztof Babisz, Marszałek Województwa Lubelskiego, Krzysztof Hetman, Starosta Puławski, Witold Popiołek.

Mistrzostwa Polski Kelnerów to wyjątkowy konkurs, jedyny taki w Polsce, skierowany przede wszystkim do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim. Cel konkursu to doskonalenie umiejętności uczniów,  podnoszenie poziomu kształcenia,  a  także nawiązywania współpracy  między  szkołami. Konkurs jest szansą dla młodych ludzi na odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu. Bardzo dużym wsparciem dla uczestników jest kadra pedagogiczna, która zachęca i motywuje  uczniów do jak najlepszego przygotowania a następnie prezentowania wypracowanych umiejętności.

Podczas Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2014″ młodzież rywalizowała w następujących kategoriach: Test Kelnerski, Test Hydrosommelierski, Improstyl, Flambirowanie i Serwis Synchroniczny.

Udział w Teście Kelnerskim polegał na wylosowaniu jednej osoby z każdej drużyny, która zmierzyła się z pytaniami dwujęzycznymi – w jęz. polskim i jęz. angielskim. W teście trzeba było wykazać się dużą wiedzą teoretyczną. Zwyciężczynią okazała się Paulina Feluś z Zespołu Szkół im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach.

Następnym punktem Mistrzostw był Test Hydrosommelierski polegający na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych. Uczestniczyła w nim (w drodze losowania) jedna osoba z każdej szkoły. Jej zadaniem było rozpoznanie 10 wód (po nazwie), poprzez porównanie ich walorów wizualnych, zapachowych i smakowych. W tej kategorii najlepsze okazały się dwie osoby, które ex aequo zdobyły tyle samo punktów. Byli to: Łukasz Bartosik z Kościelca i Sebastian Majchrowski z Wojsławic.

Następnym konkursem był Improstyl – styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu – wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. Tu, każda ze szkół wykazała się własną inwencją twórczą.

Młodzież rywalizowała ze sobą także w serwisie specjalnym, czyli flambirowanie w obecności gościa. Flambirowanie- to efektowne podpalenie dania na patelni, które uwydatnia smak potrawy, wydobywa słodycz z warzyw i owoców, smak z mięsa i to właśnie za pomocą alkoholu. Tutaj, uczestnik wytypowany ze swojej grupy, popisywał się  stworzeniem własnego dania. Efekty flambirowania były znakomite!

Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się Pokaz Synchroniczny. Widowisko polegające na tym, że każdy zespół w ciągu 6 minut musi przedstawić profesjonalne techniki obsługi konsumenta do przygotowanego podkładu muzycznego.

Tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2014 otrzymał zespół, który zgromadził największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.

I miejsce – Technikum nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej – 1020 pkt.

II miejsce – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – 955 pkt.

III miejsce – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – 885 pkt.

I wyróżnienie

IV miejsce – Zespół  Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Stylli w Zduńskiej Woli

II wyróżnienie

Zespół  Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach

miejsca od VI do VIII

Zespół  Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie

Zespół szkół nr.1 w Grodzisku Mazowieckim

Zespół Szkół nr.1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach

Wyniki testu kelnerskiego – 20 pkt  (max ilość punktów do zdobycia)

Paulina Feluś – Zespół  Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – 15 pkt,

Joanna Jabrocka – Technikum  nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej – 13 pkt,

Paulina Piwońska – Zespół  Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – 13 pkt,

Marta Fijałkowska – Zespół  Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – 13 pkt,

Ewa Margol – Zespół  Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie – 11 pkt,

Dorota Piecyk – Zespół  Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach – 10 pkt

Krystian Adamski – Zespół  Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – 10 pkt,

Natalia Taborek – Zespół  Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Stylli w Zduńskiej Woli – 9 pkt.

Wyniki testu hydrosommelierskiego – 40 pkt (max ilość punktów do zdobycia)

Sebastian Majchrowski – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach – 8 pkt,

Łukasz Bartosik – Zespół  Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. St. Staszica w Kościelcu – 8pkt,

Aleksandra Krzosek – Zespół  Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – 4 pkt,

Denis Albiński – Zespół  Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu – 4pkt,

Adrian Trześniowski – Zespół  Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie – 0 pkt,

Martyna Bilska – Zespół  Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Stylli w Zduńskiej Woli – 0 pkt,

Paulina Urbanek – Zespół  Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach – 0 pkt,

Dawid Pisarek – Technikum  nr 8 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w  Bielsku Białej – 0 pkt.

W I Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym “Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej” zmierzyło się 6 zespołów.  Celami głównymi Konkursu było: promocja sztuki kulinarnej charakterystycznej dla regionu lubelskiego, poznawanie i propagowanie tradycji kulinarnej z nią związanej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, nawiązywanie współpracy z innymi szkołami gastronomicznymi oraz przedsiębiorstwami związanymi z gastronomią.

Drużyna prezentowała umiejętności w przygotowaniu oryginalnego dania kuchni polskiej, którego inspirację stanowiły tradycje kulinarne Lubelszczyzny w formach: przekąska na gorąco – składnik obowiązkowy kasza gryczana, danie zasadnicze – składnik obowiązkowy ziemniaki.

Wyniki I Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”

I miejsce – Zespół Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Sylli w Zduńskiej Woli

II miejsce – Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim

III miejsce –  Zespół Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach