Mistrzostwa Polski Kelnerów

Newsy

Mistrzostwa Polski Kelnerów

14 października 2014

Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2015″ odbędą się 25 marca 2015 r., w Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej, w Puławach. Organizatorem jest Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika.

Konkurs ten skierowany jest do młodzieży i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, kelnerskim i hotelarskim w całej Polsce. W Mistrzostwach weźmie udział osiem zespołów, reprezentujących szkoły z całej Polski, wybranych w drodze wstępnych eliminacji.

Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia, a także nawiązywania współpracy między szkołami.

Konkurs podzielony jest na pięć etapów. Młodzież będzie ze sobą rywalizować w takich konkurencjach jak:

  • pokaz synchroniczny – to widowiskowy pokaz, który polega na tym, że każdy zespół musi przedstawić profesjonalne techniki obsługi konsumenta do przygotowanego podkładu muzycznego
  • uczestnicy wykażą się również wiedzą teoretyczną w teście z zakresu obsługi konsumenta, zmierzą się z pytaniami dwujęzycznymi, w języku polskim i angielskim, wiedzą praktyczną, w konkursie „Wariacje na temat ananasa”, to nowy konkurs, który zastąpił konkurs z lat ubiegłych „Flambirowanie w obecności gościa”. Uczestnik musi wykazać się własną inwencją twórczą, zaprezentuje bowiem w stylu dowolnym – efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości
  • konkurs hydrosommelierski, „Hydrosommelier Roku” – jedyny taki konkurs w Polsce, popularyzujący poznawanie wody, poprzez degustację szerokiej gamy wód produkowanych w Polsce
  • konkurs „Improstylu” – styl nakrycia stołu odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu – wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego.

Odbędzie się także II Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Lubelskie Inspiracje w Kuchni Polskiej”, w którym każda z drużyn będzie prezentowała umiejętności w przygotowaniu oryginalnego dania kuchni polskiej, którego inspirację stanowią tradycje kulinarne Lubelszczyzny.