Mistrzostwa Polski Kelnerów

Newsy

Mistrzostwa Polski Kelnerów

04 lutego 2013

27 marca br. Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika zaprasza do udziału w VI Mistrzostwach Polski Kelnerów.  Konkurs odbędzie się w Restauracji „Zajazd Hetman” Lgota Murowana k/Kroczyc (województwo Śląskie).

Główne cele konkursu to: podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kelnera, pogłębianie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta i odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu.

Konkurs adresowany jest do uczniów i nauczycieli o profilu kelnerskim, gastronomicznym i hotelarskim. Zespoły startują w drużynach  czteroosobowych. Do finału kwalifikuje się tylko 8 zespołów z wszystkich zgłoszonych.

Mistrzostwa składają się z czterech konkursów:

  • Test wiedzy teoretycznej (20 pytań – 10 w j. polskim i 10 w j. angielskim) – w teście startują wszyscy uczestnicy 32 osoby po czterech zawodników z każdej grupy,
  • Pokaz Serwisu Synchronicznego – w pokazie startuje cały 4 osobowy zespół – czas pokazu z podkładem muzycznym – 5 min 
  • Ślepa degustacja wody niegazowanej – (10 marek wody losowo przygotowanej przez organizatorów – dokładny wykaz listy wód zostanie podany do 15 lutego br. – w konkursie bierze udział tylko jeden reprezentant z każdego zespołu (nie biorący udziału w nakryciu stolika oraz w prezentacji multimedialnej)
  • Prezentacja multimedialna i nakrycie stolika tematycznego – nakrycie stolika wykonuje jedna osoba z każdej grupy (nie biorąca udziału w ślepej degustacji wody oraz w prezentacji multimedialnej), prezentację prowadzą dwie osoby (nie biorące udziału w konkursie ślepa degustacja wody oraz nie biorąca udziału w przygotowywaniu stolika tematycznego) – tematy zostaną podane do wiadomości wszystkich ekip do dnia 10 lutego br., rozlosowanie tematów zostanie dokonane komisyjnie przez członków Jury najpóźniej do 20 lutego br. – o wyniku losowania zostaną poinformowane wszystkie ekipy drogą e-mail.

Tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2013 otrzymuje  zespół , który zgromadzi największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.