20-22 sierpnia br. w Mikołajkach odbyły się Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ. W konkursie wzięło udział kilkanaście czteroosobowych zespołów. Uczestnicy musieli przygotować 7 porcji każdej potrawy – ciepła przekąska z kurczaka, danie z ryby (sum), danie z wieprzowiny (karkówka) danie z żeberek. Ponadto dodatkowym zadaniem było przygotowanie kiełbasy zgodnie z polską tradycją wyrobu kiełbas.
Dania oceniane były na dwa sposoby – bezpośrednio na stanowisku przez jurora, jak również przez „ślepe jury”, które nie wiedziało przez którą drużynę została wykonana potrawa. W jury zasiedli: Anna Chylińska, Ewa Lada, Dariusz Zahorański, Jacek Rajnsz, Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Stefan Birek, Maciej Kołodziejczyk, Artur Musztyfaga, Henryk Pasternak, Jacek Sobczak, Arkadiusz Brzozowski, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Tomek Olechnowski.
W kategorii ciepła przekąska z kurczaka pierwsze miejsce zajął Catering Bracia Wiśniewscy, drugie miejsce Fabryka Dymu, a trzecie Belgia BBQ Team. W kategorii danie z ryby najlepsza okazała się ekipa Farutex Premium Cook. Drugie miejsce przypadło Drużynie z Litwy, a trzecie miejsce zajął Catering Bracia Wiśniewscy. Natomiast w kategorii danie z karkówki pierwsze miejsce wywalczył Catering Bracia Wiśniewscy. Drugie zajął Farutex Premium Cook, a trzecie Fire Horns. A w kategorii danie z żeberek najlepszy okazał zespól Fire Horns, potem Belgia BBQ Team Matthias i Catering Bracia Wiśniewscy. Zdobywcy tegorocznego Grand Prix to Catering Bracia Wiśniewscy (Piotr Górecki – kapitan, Robert Ostrowski, Dariusz Makowski, Maciej Wiśniewski), Fire Horns (Daniel Gołębiewski – kapitan, Tomasz Gawarzyński, Robert Marszałek, Paweł Wojtkowski, Bartłomiej Heba) i Belgia BBQ Team (Matthias Kurt Dekoninck – kapitan, Jeremy Levecke, Jan Scholten).
Każdy odwiedzający mógł także skosztować dań z rusztu. Natomiast wszyscy zainteresowani specjałami BBQ musieli zakupić cegiełkę za symboliczne 2 zł i z tą cegiełką-bilecikiem udać się do wybranej drużyny. Największą ilość cegiełek zdobył Team Makro, który nie startował jako drużyna w mistrzostwach. Zaś wśród startujących załóg najlepsze trzy miejsca zajęli: Belgia BBQ Team Matthias – 447, Fire Horns – 436 i Fabryka Dymu – 310 . A najlepszą kiełbasą okazał się wyrób belgijskiej drużyny. Dochód został przekazany na Fundację Dzieci Żywione Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka.
Imprezę zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki, Grupa Amax i Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki, Grupa Amax i Kapituła Konkursu z ramienia OSSKiC (Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki).