Umiejętnie zaparzona kawa może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tym, który ową ucztę przygotowuje, jest barista – człowiek profesjonalnie zajmujący się parzeniem kawy,wirtuoz kawowego smaku. Umiejętności parzenia doskonałej kawy nie można posiąść po jednorazowym przeszkoleniu. Barista doskonali tę sztukę praktycznie przez całe życie.
W Polsce jest już coraz więcej miejsc, gdzie można spróbować profesjonalnie przyrządzonej kawy. To między innymi kawiarnie w nowym stylu, tzw. coffee houses, w których kawę można wypić na miejscu, zabrać do biura, domu, lub wypić po drodze. Wraz z rosnącą liczbą coffee houses w Polsce przybywa baristów. Warto, by mieli okazję porównać swoje doświadczenia i umiejętności. Właśnie dlatego pod patronatem Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości już po raz XI Strauss Cafe Poland (pod patronatem Szkoły Mistrzów Kawy MK Café), Speciality Coffee Association of Europe oraz Apro Trade w dniach 15-17 stycznia 2010 r. organizuje eliminacje do Mistrzostw Polski Baristów 2010. Półfinał odbędzie się w Galerii Blue City w Warszawie. Mistrzostwa organizowane są wspólnie z WBC (World Barista Championship) juz od 2000 r. Tegoroczne finały odbędą się podczas XIV Targów EuroGastro 24-26 marca w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska, w Warszawie. Zwycięzca będzie reprezentował Polskę na XI Światowych Mistrzostwach Barista w Londynie (23-25 czerwca 2010 r.).
SCAE, czyli Europejskie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości (www.scae.com) powstało w 1998 r. na wzór podobnej organizacji, która od kilkunastu lat istnieje w USA (SCAA). Jego celem jest zrzeszenie różnych środowisk związanych z kawą, ułatwienie kontaktów między
nimi, wymiana informacji na temat rynku kawowego oraz promocja kawy wysokiej jakości, głównie poprzez szkolenie osób pracujących w przemyśle kawowym. Działalność SCAE obejmuje m.in.:
– stworzenie silnej europejskiej organizacji, aktywnej w wielu krajach, w ramach obowiązujących lokalnie przepisów prawnych;
– zachowanie różnic w kulturze kawowej poszczególnych krajów europejskich z uwzględnieniem, że tradycja picia kawy o wysokich walorach smakowych jest już dostatecznie ugruntowana;
– zachęcanie do wzajemnej współpracy między wszystkimi uczestnikami rynku kawowego, od producentów do konsumentów,
– popieranie wymiany informacji, szkolenia i promocje kawy wysokiej jakości;
– utrzymywanie kontaktów z innymi organizacjami w zakresie uregulowań prawnych, dotyczących kawy wysokiej jakości oraz ułatwianie ich wspólnej działalności;
– dążenie do utrzymywania uczciwej praktyki handlowej z uwzględnieniem problemów
środowiskowych i socjalnych;
– szerzenie wiedzy o kawach wysokiej jakości (propagowanie obowiązujących definicji i kryteriów).
Obecnie SCAE liczy około 1000 członków w 80 krajach. Członkostwo w SCAE jest dostępne dla każdej firmy oraz dla wszystkich osób fizycznych i prawnych, takich jak: plantatorzy, importerzy, eksporterzy, producenci, palarnie kawy, pośrednicy, detaliści, bary, restauracje a także dla wszystkich innych miłośników „czarnego złota”, uznających potrzebę polepszenia jakości kawy.