16 czerwca br. w podkrakowskim Dworze Sieraków odbył się krajowy finał III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów organizowanych przez Chaîne des Rôtisseurs.
Konkurs ten skierowany jest do osób w wieku 21–28 lat, będących na początku swojej kariery zawodowej w świecie sommelerii. Uczestnicy nie musieli posiadać dużego doświadczenia ani należeć do branżowych stowarzyszeń – liczyły się przede wszystkim wiedza, motywacja oraz znajomość języka angielskiego. Do udziału zaproszono nie tylko młodych sommelierów, ale także kelnerów, barmanów i osoby, które planują związać swoją przyszłość z gastronomią.
W tegorocznej edycji wzięło udział dziewięcioro uczestników z całej Polski. Ich umiejętności oceniała trzyosobowa komisja w składzie: Łukasz Górski – sędzia główny konkursu i zwycięzca edycji z 2023 r., oraz Ewa i Wojciech Starzyccy – cenieni edukatorzy i sędziowie winiarscy, reprezentujący Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
– Z roku na rok obserwujemy wyraźny wzrost poziomu uczestników, co napawa dużym optymizmem – komentował Łukasz Górski. – W tym roku zawodnicy zmierzyli się z testem wiedzy teoretycznej, degustacją trzech białych win w ciemno, identyfikacją alkoholi mocnych oraz pełnym opisem organoleptycznym czerwonego wina. W części praktycznej czekały na nich dwa zadania: serwis aperitifu (butelka wina musującego i koktajl) oraz serwis czerwonego wina z dekantacją.
Bezapelacyjną zwyciężczynią została Gabriela Ziółkowska, 25-letnia absolwentka kierunku Winogrodnictwo i Enologia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, obecnie związana jako junior sommelierka z krakowską restauracją Bottiglieria 1881 – dwukrotnie wyróżnioną gwiazdkami Michelin.
– To ogromne emocje, dużo stresu i tygodnie przygotowań, ale warto było – relacjonuje laureatka. – Zwycięstwo było dla mnie zaskoczeniem, tym bardziej że zawód sommeliera jest nadal zdominowany przez mężczyzn. Mam nadzieję, że moja historia zainspiruje inne kobiety do wejścia na tę ścieżkę. Sama chciałabym pozostać konsekwentna, rozwijać się i iść naprzód – podsumowuje.
Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal zdobył Maksymilian Woźnicki z warszawskiej restauracji Nolita, a miejsce trzecie przypadło Mateuszowi Sabale z warszawskiego Dialogu.
– Cieszę się, że mamy krajowego mistrza młodych sommelierów Anno Domini 2025! Gabriela Ziółkowska pojedzie jesienią do Genewy i zawalczy o złoto dla Polski. Ma duże szanse na sukces. Wiele zyskali też pozostali uczestnicy imprezy. Każdy start w zawodach przynosi bezcenne doświadczenie, które potem przekłada się na pracę zawodowa i karierę. I to jest główny cel imprezy wymyślonej przez Chaîne des Rôttiseurs, a wspartej u nas przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Składam wielkie podziękowania zarządowi i członkom tej organizacji za partnerstwo i sponsoring. Dziękuję również za życzliwość Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Mam nadzieję, że w roku 2026 wspólnie osiągniemy jeszcze więcej – mówi Paweł Gąsiorek, organizator wydarzenia.
fot. Tomasz Gotfryd
źródło: Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa
oprac. H.Handkowska