20 marca odbyła się siódma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025 organizowanego przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
W Mistrzostwach uczestniczyli uczniowie z 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Buska-Zdroju, Radomia, Lublina, Janowa Lubelskiego, Warszawy, Przysuchy, Golądkowa, Korolówki Osady, Łukowa, Żelechowa, Wyszkowa, Zielonki, Miętnego, Serocka, Garwolina, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz z Siedlec.
Uczestnicy konkursu zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: wyserwowanie soku owocowego z karafki, przyjęcie zamówienia i nakrycie stołu do zamówienia przy gościu, wyserwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów i w finale serwis wina czerwonego bezalkoholowego.
Zwyciężczynią Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025 została Patrycja Jakubiak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach, drugie miejsce zajęła Wiktoria Laskus z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim, trzecie miejsce Zuzanna Wiśniewska z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, czwarte miejsce Milena Sawicka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Augusta i Juliusza Vetterów w Lublinie.
Finaliści konkursu otrzymali puchary ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce. Główną nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w czterogwiazdkowym Hotelu Robert’s Port w Starych Sadach k. Mikołajek, wyciskarka do owoców, słuchawki bezprzewodowe oraz bon zakupowy do Selgros.
Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Ibis Style oraz profesjonalny blender barmański. Za zajęcie trzeciego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w hotelu Hetman & SPA w Siedlcach oraz pakowarka próżniowa, a za zajęcie czwartego miejsca był voucher na jednodniowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Arche oraz sprzęt barmański.
Finaliści zdobyli również vouchery do poradni dietetycznej. Wszyscy uczniowie oraz ich opiekunowie otrzymali atrakcyjne i liczne upominki.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom Młodych Kelnerów towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie i barmańskie.
Konkurs odbył się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji , Marszałka Województwa Mazowieckiego, Prezydenta Miasta Siedlce, Starosty Powiatu Siedleckiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Partnerem tego wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego a współorganizatorem Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach.
oprac. H. Handkowska
źródło: materiały prasowe organizator konkursu