Mistrzostwa Młodych Kelnerów

Aktualności

Mistrzostwa Młodych Kelnerów

24 kwietnia odbyła się V edycja ogólnopolskiego konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów, organizowana przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich. Wszystko pod honorowym patronatem Ministra Edukacji i Nauki, Marszałka Województwa Mazowieckiego, Prezydenta Miasta Siedlce, Starostę Powiatu Siedleckiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty.

W Mistrzostwach uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Musieli wykazać się wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz zmierzyć się  z rożnymi konkurencjami takimi jak: serwis soku owocowego z karafki, nakrycie stołu do zamówienia a’la carte, serwis wina różowego czy serwis francuski.

Zwyciężczynią została uczennica z Garwolina z Zespołu  Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki, drugie miejsce zajął uczeń z Siedlec z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach, trzecie miejsce zajęła uczennica z Łodzi z Zespołu Szkół Gastronomicznych. Jury i organizatorzy postanowili nagrodzić również uczennicę z Warszawy z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II, która zajęła 4 miejsce.

Uczniowie i ich opiekunowie otrzymali nagrody, m.in.:  vouchery na pobyt w trzy i czterogwiazdkowych hotelach, vouchery zakupowe, karty podarunkowe  oraz nagrody rzeczowe, w postaci sprzętu elektronicznego i profesjonalnych sprzętów barmańskich a także drobne upominki.

Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom Młodych Kelnerów towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie i barmańskie.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów są dla sponsorów – firm i lokalnych restauratorów – okazją by znaleźć doskonale wykształconych kandydatów do pracy oraz  nawiązać kontakty ze specjalistami w gastronomii.

Z każdym rokiem wzrasta ranga przedsięwzięcia oraz wartość nagród, a cała impreza zyskuje charakter ogólnopolski i coraz większą popularność wśród restauratorów i lokalnych przedsiębiorców.

Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania  młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej.

Jak co roku, konkurs zachęca uczniów do poszukiwania innowacyjnych rozwiązań, pomaga w  integracji środowiska oraz umożliwia rozwijanie pasji i zainteresowań.