14 października podczas Targów WorldHotel 2016 w Warszawie odbył się finał pierwszej edycji Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej. Do udziału w mistrzostwach wybrano dwunastu szefów kuchni z całej Polski. Kucharze sięgnęli po niezwykle zróżnicowane produkty pochodzących z różnych regionów kraju. Oceniało ich Jury, którego członkiem honorowym został Kurt Sheller, w składzie: Joanna Jakubiuk, Monika Kucia, Agata Wojda, Krzysztof Szulborski, Maciej Barton, profesor Jarosław Dumanowski oraz Kuba Korczak. Zwycięzcą Mistrzostw został Tomasz Łagowski, szef kuchni warszawskiej restauracji „The One”, który przygotował comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli podane z niepaloną kaszą gryczaną. Pierożki wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego uwiodły podniebienia jurorów, którzy autorce dania, Julii Sawickiej, przyznali drugie miejsce. Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski z Bistro Klonowica z Torunia za confitowaną nogę z gęsi podaną na puree z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem.