4 – 6 września br. w Lipsku odbyły się Mistrzostwa Europy w Carvingu. Pierwsze dwa dni Mistrzostw poświęcone były konkursom indywidualnym. Zawodnicy prezentowali rzeźby i elementy dekoracji, które przywieźli ze sobą. A także dekorowali talerz i drinki oraz przygotowywali autorskie impresje.
6 września br. odbyły się zawody grupowe w których udział wzięło 10 reprezentacji. Trzyosobowe drużyny narodowe zmagały się z podobnym, jak zawodnicy indywidualni, koszem produktów.
Najwyższe miejsca na podium w rywalizacji indywidualnej drużynowej zdobyli reprezentanci Rosji. Polska drużyna, w składzie: Piotr Wasik, Łukasz Szewczyk oraz Grzegorz Sibon otrzymała srebro ex aequo z tą reprezentacją. Trzecia pozycja należała do Niemców.
Na zakończenie Mistrzostw odbyła się konferencja, w której udział wzięli przedstawiciele środowiska carvingu w różnych krajach europejskich. Omawiana była między innymi przyszłość zawodów carvingowych w Europie.
Zwycięzcy Mistrzostw:
Kategoria indywidualna:
1. Nefedyev Vadim/Rosja
2. Yurova Olesya/Rosja
3. Korsakowa Anastasia/Rosja
Kategoria zespołowa:
1. Nefedyev Vadim, Yurova Olesya, Oleynikov Vladimir/Rosja
2. ex aequo:
Korsakowa Anastasia, Leonova – Nikitina Elena, Dobrova Ksenia/Rosja
Wasik Piotr, Szewczyk Łukasz, Sibon Grzegorz/Polska
3. Gotschel Markus, Krumme Martin, Fabian Bernd/Niemcy
Nagrody specjalne:
1. Za hart ducha – Sljusarenko Vladimir/Rosja
2. Za wykonanie najlepszego kwiatu – Wasik Piotr/Polska
3. Za najbardziej pracochłonną pracę (najbardziej rozbudowaną) – Szewczyk Łukasz/Polska
4. Najlepsza praca wykonana w dyni – Neumayer Alexander/Austria
5. Najlepszy zrealizowany motyw – Vach Radek/Czechy
Jurorzy:
- Alla Mishina – Rosja (Członkini Russian Culinary Association, Prezydent Russian Carving Academy)
- Konstance Topel -Niemcy (organizatorka I Mistrzostw Europy w Carvingu, złota medalistka IKA 2004 w kat/D1, szefowa teamu grupy Xiang Wang)
- Milan Sahanek – Czechy (kapitan czeskiej kulinarnej drużyny narodowej 1992-1996, certyfikowany juror WACS-y)
- Mirosław Bobrowski – Polska (członek Fundacji Klubu Szef? Kuchni, szef Kuchni na M/f Polonia Unity Line, honorowy Prezes stowarzyszenia Carving Team Poland, złoty medalista Culinary World Cup 2010 w kat/D1, srebrny medalista IKA 2008 w kat/D1)