Mistrzostwa Europy w Carvingu w Lipsku

Newsy

Mistrzostwa Europy w Carvingu w Lipsku

20 września 2011

4 – 6 września br. w Lipsku odbyły się Mistrzostwa Europy w Carvingu. Pierwsze dwa dni Mistrzostw poświęcone były konkursom indywidualnym. Zawodnicy prezentowali rzeźby i elementy dekoracji, które przywieźli ze sobą. A także dekorowali talerz i drinki oraz przygotowywali autorskie impresje.

6 września br. odbyły się zawody grupowe w których udział wzięło 10 reprezentacji. Trzyosobowe drużyny narodowe zmagały się z podobnym, jak zawodnicy indywidualni, koszem produktów.

Najwyższe miejsca na podium w rywalizacji indywidualnej drużynowej zdobyli reprezentanci Rosji. Polska drużyna, w składzie: Piotr Wasik, Łukasz Szewczyk oraz Grzegorz Sibon otrzymała srebro ex aequo z tą reprezentacją. Trzecia pozycja należała do Niemców.

Na zakończenie Mistrzostw odbyła się konferencja, w której udział wzięli przedstawiciele środowiska carvingu w różnych krajach europejskich. Omawiana była między innymi przyszłość zawodów carvingowych w Europie.

 

Zwycięzcy Mistrzostw:

 

Kategoria indywidualna:

1. Nefedyev Vadim/Rosja

2. Yurova Olesya/Rosja

3. Korsakowa Anastasia/Rosja

Kategoria zespołowa:

1. Nefedyev Vadim, Yurova Olesya, Oleynikov Vladimir/Rosja

2. ex aequo:

Korsakowa Anastasia, Leonova – Nikitina Elena, Dobrova Ksenia/Rosja

Wasik Piotr, Szewczyk Łukasz, Sibon Grzegorz/Polska

3. Gotschel Markus, Krumme Martin, Fabian Bernd/Niemcy

 

Nagrody specjalne:

1. Za hart ducha – Sljusarenko Vladimir/Rosja

2. Za wykonanie najlepszego kwiatu – Wasik Piotr/Polska

3. Za najbardziej pracochłonną pracę (najbardziej rozbudowaną) – Szewczyk Łukasz/Polska

4. Najlepsza praca wykonana w dyni – Neumayer Alexander/Austria

5. Najlepszy zrealizowany motyw – Vach Radek/Czechy

 

Jurorzy:

  • Alla Mishina – Rosja (Członkini Russian Culinary Association, Prezydent Russian Carving Academy)
  • Konstance Topel -Niemcy (organizatorka I Mistrzostw Europy w Carvingu, złota medalistka IKA 2004 w kat/D1, szefowa teamu grupy Xiang Wang)
  • Milan Sahanek – Czechy (kapitan czeskiej kulinarnej drużyny narodowej 1992-1996, certyfikowany juror WACS-y)
  • Mirosław Bobrowski – Polska (członek Fundacji Klubu Szef? Kuchni, szef Kuchni na M/f Polonia Unity Line, honorowy Prezes stowarzyszenia Carving Team Poland, złoty medalista Culinary World Cup 2010 w kat/D1, srebrny medalista IKA 2008 w kat/D1)