19-21 czerwca br. w Dolinie Charlotty odbędą się Mistrzostwa Europy BBQ 2014. Impreza ma charakter międzynarodowych zawodów kulinarnych.
Głównym celem zawodów jest promocja Polski a w szczególności regionu Pomorza i polskich produktów. Obowiązkowymi produktami do wykorzystania w trakcie zawodów są: łosoś bałtycki, wieprzowina (żeberka i łopatka), wołowina QMP i drób.
Zarejestrowane zespoły:
Wettels on Fire – Belgium
BBQ Plus – Belgium
Smaakmakers Barbecueteam – Belgium
Team Matthias – Belgium
Farutex BBQ Team – Poland
QRAŚ ORZYSZ – Poland
Flaming Pig – Sweden
Gourmetguttane – Norway
No Name BBQ team – Estonia
Wiśniewscy Catering BBQ – Poland
Polish BBQ Team – Poland
Polish Qubus Hotel BBQ Team – Poland
bbq4you – Israel
Big waynes wu tangs – USA
De Zwarte Hand – Netherland
Juniper berries – Lithuania
Trattatibene – Italy
Swedish BBQ Team – Sweden
Dragon BBQ – Germany
BBQ Polska – Poland
BBQ Smokers Team Bydgoszcz – Poland
Goli & Chef Partie – Austria
BBQ Dutch team – Netherland
Grilic People – Germany
Contiki BBQ Team – Poland
Smoked Pioneers BBQ – Estonia
BBQ Locomotive – Lithuania
Team BarbieQ – Norway
Brothers From Another Mother BBQ – United States
Danish National BBQ Team – Denmark
Freds BBQ-Bulls – Switzerland
MORPOL – International
Członkowie jury:
Henrik Hansen – Denmark
Dan Kristiansen – Denmark
Lasse Gorlitz – Denmark
Kristian Ronesfelt – Denmark
Ben Bartled – UK
Esta Marss – Estonia
Jury Tarmo – Estonia
Lotus Frederiksen – Denmark
Buechi Dieter – Switzerland
Martin Pardell – Swedem
Patrick Hilty – Switzerland
Frank Johann Gutschlag-Rachlitz – Denmark
Horst Binder – Austria
Wette Nina – Germany
Cuiper Okker Simon – Switzerland
Wette Ulrich – Germany
Alexander Hoffmann – Germany
Juozas Kaminskas – Lithuania
Gintautas Zuikaitis – Lithuania
Marek Zwoliński – Poland
Maciej Stojkowski – Poland
Conrad Rasmus – Germany
Ray Mueller – Germany
Jerzy Becz – Poland
Bogdan Piętkowski – Poland
Paweł Łotocki – Poland
Łukasz Kamiński – Poland