Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika, organizator Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2013″ podjęła decyzję o rozbudowie dotychczasowej formuły konkursu polegającej na wprowadzeniu dodatkowych konkurencji.
Główne cele konkursu to: podnoszenie kwalifikacji i umiejętności kelnera, pogłębianie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta i odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentu
Program Mistrzostw:
ETAP I – test wiedzy teoretycznej
ETAP II – pokaz serwisu synchronicznego
ETAP III – konkurs hydrosommelierski
ETAP IV – przedstawienie prezentacji multimedialnej i nakrycie stolika tematycznego
Ogólne założenia regulaminowe:
1. Konkurs adresowany jest do uczniów i nauczycieli o profilu kelnerskim, gastronomicznym, hotelarskim
2. Konkurs odbędzie się 27/03/2013 w Restauracji ,, Zajazd Hetman” Lgota Murowana k/Kroczyc ( województwo Śląskie )
3. Zespoły startują w drużynach czteroosobowych
4. Do finału kwalifikuje się tylko 8 zespołów z wszystkich zgłoszonych
5. Termin zgłoszenia ekip mija 31/12/2012
6. Wyboru ekip dokonuje Jury na podstawie przesłanych na nośnikach DVD pokazów Serwisu synchronicznego do 31/01/2013
7. Mistrzostwa składają się z czterech konkursów:
A) Test wiedzy teoretycznej (20 pytań – 10 w j. polskim i 10 w j. angielskim) – w teście startują wszyscy uczestnicy 32 osoby po czterech zawodników z każdej grupy,
B) Pokaz Serwisu Synchronicznego – w pokazie startuje cały 4 osobowy zespół – czas pokazu z podkładem muzycznym – 5min
C) Ślepa degustacja wody niegazowanej – (10 marek wody losowo przygotowanej przez organizatorów – dokładny wykaz listy wód zostanie podany do 15/02/2013 – w konkursie bierze udział tylko jeden reprezentant z każdego zespołu (nie biorący udziału w nakryciu stolika oraz w prezentacji multimedialnej)
D) Prezentacja multimedialna i nakrycie stolika tematycznego – nakrycie stolika wykonuje jedna osoba z każdej grupy (nie biorąca udziału w ślepej degustacji wody oraz w prezentacji multimedialnej) , prezentację prowadzą dwie osoby (nie biorące udziału w konkursie ślepa degustacja wody oraz nie biorąca udziału w przygotowywaniu stolika tematycznego) – tematy zostaną podane do wiadomości wszystkich ekip do dnia 10/02/2013 , rozlosowanie tematów zostanie dokonane komisyjnie przez członków Jury najpóźniej do 20/02/2013 – o wyniku losowania zostaną poinformowane wszystkie ekipy drogą e-mail.
8. Tytuł Mistrza Polski Kelnerów na rok 2013 otrzymuje zespół , który zgromadzi największą liczbę punktów ze wszystkich etapów konkursu.
9. Skład Jury zostanie podany do dnia 1/12/2012
10. Kryteria oceny oraz szczegółowa punktacja za poszczególne etapy konkursu zostanie podana do dnia 1/12/2012
11. Zgłoszenie drużyny przesyła opiekun grupy (nauczyciel) na druku zgłoszeniowym (skan)- potwierdzonym pieczątką szkoły na adres : grzegorz.gornik@wp.pl