14 kwietnia br. odbył się w nowym budynku Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie XVI Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Tematem konkursu była „Nowoczesna, kreatywna kuchnia polska – danie główne z kaczki z jabłkiem i pietruszką w tle”. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie 4 dań głównych w czasie 80 minut. Do konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn ze szkół z województwa Warmińsko-Mazurskiego: Olsztyna, Braniewa, Elbląga, Ełku, Giżycka, Gołdapi, Lidzbarka Warmińskiego, Szczytna oraz dwie szkoły z Mrągowa.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa profesjonalne zespoły jury.
Jury techniczne w składzie: Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie, Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Andrzej Zielaskiewicz – szef Restauracji „Karczma Jana” w Olsztynie, Tomasz Derdoń – właściciel Kawiarni Moja w Olsztynie.
Jury degustacyjne w składzie: Grażyna Przasnyska – Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty, prof. dr hab. Jerzy Borowski – kierownik Katedry Żywienia Człowieka UWM w Olsztynie, Karol Okrasa – szef Restauracji Platter w Warszawie, Tomasz Dowgiałło – dyrektor generalny Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Krzysztof Dubrow – dyrektor Hotelu Bryza w Juracie, Christel Bosecker – szefowa Gast Hause zur Guten Quelle.
Poziom rywalizacji w konkursie kulinarnym jury oceniło jako bardzo wysoki. Pierwsze miejsce zdobył Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga w składzie: Natalia Antoniuk oraz Karol Szyca, pod opieką Pani Urszuli Samel. Drużyna sporządziła: Miodową kaczkę przygotowaną w niskiej temperaturze podaną na poduszce jabłkowej, w towarzystwie pietruszkowej pianki, kremowych ziemniaków z nutą sosu winnego”.
Drugie miejsce przypadło w udziale gospodarzom konkursu, czyli Zespołowi Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie w składzie: Arkadiusz Kłodowski oraz Krystian Moroz. Przyrządzili potrawę „Wędzona pierś z kaczki w sosie wiśniowym w towarzystwie wątróbki, puree z jabłka i pietruszki”. Uczniów przygotowywała Anna Deptuła oraz Anna Rzymkowska.
Trzecie miejsce zajął Zespół Szkół nr 2 im. W. Jagiełły w Mrągowie, w składzie: Mateusz Święcki oraz Rafał Brzozowski przygotowywani pod okiem Marty Perfikowskiej oraz Grzegorza Ciosek. Sporządzona potrawa to „Kaczka w winie po staropolsku”.
W trakcie rywalizacji konkursowej odbywały się pokazy kulinarne oraz prezentacje sponsorów. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody ufundowane przez licznych sponsorów współpracujących z naszą szkołą. Gratulujemy wszystkim uczniom sukcesu i życzymy powodzenia w zdobywaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
Organizatorem konkursu był: Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty, Grażyna Przasnyska oraz Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie – Małgorzata Świech-Twarowska.