Zrównoważona dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko (roślinne lub zwierzęce). Taka równowaga pozwala utrzymać ciało w zdrowej kondycji i wzmocnić naszą odporność, szczególnie w trakcie sezonowych przesileń. W menu powinny pojawić się składniki wzmacniające nasz układ immunologiczny, który odpowiada za odporność organizmu, czyli jego ochronę przed wszelkimi niebezpiecznymi zarazkami, które mogą wywołać infekcję.
Po pierwsze olej lniany. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają odporność poprzez zwiększenie aktywności fagocytów – białych krwinek pochłaniających bakterie. Olej ten można dodawać do owsianki, sera białego (chudego), jogurtu bądź koktajli. Należy spożywać go na zimno.
Po drugie cebula, która jest bogatym źródłem fitoncyd, czyli naturalnych substancji o działaniu bakteriobójczym. Ponadto stanowi świetne źródło witaminy C. Można ją oczywiście dodawać do codziennych posiłków, ale sprawdza się również w postaci syropu, który wzmacnia organizm i pomaga zwalczać kaszel.
Po trzecie kasza jaglana – królową wszystkich kasz. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zawiera lecytynę, wapń, potas, żelazo, tryptofan (cenny aminokwas).
Kleik z kaszy jaglanej wzmacnia organizm i pomaga w leczeniu przeziębienia. Warto do niego dorzucić sezonowe owoce. Takie śniadanie z kaszą jaglaną oczyści organizm i doda energii na cały dzień.
Po czwarte czosnek. Wyjątkowo skuteczna broń przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Świeży, zmiażdżony czosnek wydziela allicyny, czyli substancję, która posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina. Można go używać w leczeniu przeziębień, ale też jeść profilaktycznie dla wzmocnienia organizmu. Czosnek doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Można spożywać go w formie syropu: 10 rozgniecionych ząbków czosnku zalewamy szklanką miodu i szklanką soku wyciśniętego z cytryn.
Po piąte imbir. Kłącze imbiru (zarówno świeże, jak też suszone) zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia ukrwienie kończyn, skóry i mózgu. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm.
Po szóste kiszonki. W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki, ale w różnych rejonach świata również oliwki, jabłka, grzyby czy pomidory. Kiszonki są cennym źródłem błonnika pokarmowego, a także ważnych bakterii fermentacji mlekowej. Dodatkowo, w kiszonych produktach znajdziemy sporo witaminy A, C i witamin z grupy B, które zapewniają odporność naszym organizmom. Dlatego właśnie kiszonki można śmiało włączyć do codziennego jadłospisu, szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie ograniczony.
Po siódme kapusta. Tradycyjna polska kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C i K, zawiera sporo witaminy E oraz potasu, a oprócz tego beta-karotenu, błonnika, kwasu foliowego i sporo substancji mineralnych. Jedzenie kapusty wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć infekcje, kaszel, grypę.
MIROSŁAW CIOŁAK
Członek stowarzyszenia
Polska Inicjatywa Kulinarna
www.polskainicjatywakulinarna.pl
fot. pixabay.com.pl