Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
David Gaboriaud, doświadczony trener kulinarny, propagator idei slow food
Składniki na 2 osoby:
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
6 jajek
60 g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Mus wiśniowy:
1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
1/2 jogurtu
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Połączyć masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawać pianę z białek. Całość delikatnie zamieszać.
Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połączyć z jogurtem.
Przygotować kieliszek do wódki 60 ml lub 100 ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułożyć najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka Almette fruit. Na samym końcu dodać wisienkę.
Deser schładzać w lodówce przez ok. 1 godzinę.