Miniszklaneczki z  musem z Almette Fruit z wiśnią…

Miniszklaneczki z musem z Almette Fruit z wiśnią…

01 kwietnia 2014

Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

David Gaboriaud, doświadczony trener kulinarny, propagator idei slow food

Składniki na 2 osoby:

Mus czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao

6 jajek

60 g cukru pudru

skórka otarta z 1 pomarańczy

Mus wiśniowy:

1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną

1/2 jogurtu

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Połączyć masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawać pianę z białek. Całość delikatnie zamieszać.

Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połączyć z jogurtem.

Przygotować kieliszek do wódki 60 ml lub 100 ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułożyć najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka Almette fruit. Na samym końcu dodać wisienkę.

Deser schładzać w lodówce przez ok. 1 godzinę.