12 lipca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 2. edycja konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni”. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Tematem przewodnim finału są mięsne specjały, będące wyróżniającym się asortymentem w ofercie Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar jest dostępny w dużych opakowaniach i pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na wszystkich etapach. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne dodatki.
Wydarzenie organizują Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Konkurs poprowadzi dwukrotny zwycięzca KPP Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.