Tym razem, na praktyce we włoskiej restauracji Castel.Ringberg, przebywał Paweł Grabowski – Członek Euro-Toques Polska. Jego pobyt trwał jeden miesiąc.
– Castel Ringberg to restauracja z charakterem, prowadzona przez świetnego szefa kuchni – Stefana Unterkirchera i jego żonę Claudie Pitscheider, w której miałem przyjemność pracować miesiąc czasu. Przed wyjazdem miałem pewne obawy związane z nieznajomością języka niemieckiego, lecz jak się okazało były niepotrzebne. Wystarczyła podstawowa znajomość języka angielskiego. Piękna okolica, dobre wyposażenie i organizacja w restauracji, świeże, różnorodne, wysokiej jakości, oryginalne produkty i regionalne wyroby – to wszystko składa się na wyjątkowość tej restauracji. Przygotowywałem cateringi, bankiety, a także włoskie wesele na których były serwowane między innymi: mus z gorgonzoli z bazyliowym biszkoptem, mini szaszłyki z policzków wołowych i serowej galaretki, oryginalne risotto z czarnymi truflami oraz doskonałe papardelle z owocami morza. Wariacja z przegrzebką, czy tuńczykiem, policzki z sandacza na pikantnym chutney z dyni, to tylko niektóre z przystawek uznawanych za przysmak Castel Ringberg i ukazujące zarazem pomysłowość i talent Stefana. Chrupiący a zarazem bardzo soczysty sandacz, delikatne cappuccino z fasoli z przegrzebką i truflą oraz przygotowywane przez Claudie puszyste musy tj. z białej czekolady i maronowy a także sorbet z młodego kokosa jak również sorbet z czerwonego wina podawane na deser to dania którymi wzbogaciłem swoje doświadczenie i umiejętności. Miałem okazję przeżyć wspaniałą przygodę kulinarną, wszystko to, dzięki stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, za co serdecznie dziękuje – opowiada Paweł Grabowski.