Tradycyjne hiszpańskie potrawy, degustacje wina, muzyka na żywo, pokazy flamenco. To tylko część atrakcji jakie w kwietniu zaplanowano w Gusto Food&Wine.
Miesiąc hiszpański, to wydarzenie mające na celu propagowanie kuchni i kultury hiszpańskiej. Gusto Food&Wine do współpracy zaprosiło między innymi: Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, Centrum Języków Obcych (organizatora festiwalu Que Passa), inicjatywę zrzeszającą poznańskie restauracje Kulinarny Poznań oraz tancerzy związanych z poznańską szkołą tańca flamenco.
Przez cały miesiąc w restauracji będzie można spróbować dań hiszpańskich. Na tę okazję Executive Chef Ilonn Hotel i Gusto Food&Wine Roman Kosmalski skomponował specjalne menu. Oprócz owoców morza czy intrygującego bulionu szafranowego, w hiszpańskiej karcie zaleźć m.in. churros – słodki deser, który zostanie podany inaczej niż tradycyjny, bo z białą czekoladą.
Na tym nie koniec kulinarnych doznań.
11 kwietnia (sobota) odbędą się warsztaty z kuchni hiszpańskiej. Oprócz znanych i lubianych Tortilla i Tapas, uczestnicy zmierzą się z Cocido madrileño – tradycyjnym gulaszem madryckim, którego receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od XV w. Warsztaty organizowane są w ramach akademii kulinarnego Poznania. Wejściówki dostępne są na stronie www.kulinarnypoznan.pl.
24 kwietnia (piątek) organizatorzy zapraszają na wyjątkową kolację w stylu „live cooking & wine tasting”. Podczas wieczoru będzie można skosztować hiszpańskich win i specjałów, które na oczach Gości, przyrządzą wspólnie Roman Kosmalski i Julian Redondo Bueno- kucharz i fotograf. O winach z hiszpańskim charakterem opowie sommelier – Mateusz Dobrzykowski. Start godzina 19:00.
25 kwietnia (sobota) o godzinie 19:00 pokazem tańca flamenco rozpocznie się kolejna iście hiszpańska fiesta. Tak jak w ubiegłym roku z pompą restauracja otwiera swój ogródek oraz sezon grillowy. W tym roku hiszpańskie rytmy będą uzupełnieniem i inspiracją wyjątkowego menu grillowego. Podczas wieczoru będzie można posłuchać brzmienia oryginalnej hiszpańskiej gitary klasycznej w wykonaniu Kacpra Hepnera, który wykona utwory takich kompozytorów jak: Isaac Albeniz czy Francisco Tarrega.
Pomysł na hiszpański miesiąc pojawił się, gdy Szef Kuchni Roman Kosmalski, wrócił z kulinarnej podróży do Madrytu. Swój warsztat doskonalił w szkole A Punto Libreria Gastronómica i odwiedzał słynne restauracje, w tym restaurację la Bola, która istniej od 1870 roku. Zainspirowany klimatem i smakami Madrytu, postanowił przenieść jego część do Poznania w przestrzeń restauracji, której jest szefem kuchni.
Miesiąc Hiszpański potrwa do 30 kwietnia.