Miesiąc Hiszpański w Gusto Food&Wine

Wydarzenia

Miesiąc Hiszpański w Gusto Food&Wine

13 kwietnia 2015

Tradycyjne hiszpańskie potrawy, degustacje wina, muzyka na żywo, pokazy flamenco. To tylko część atrakcji jakie w kwietniu zaplanowano w Gusto Food&Wine.

Miesiąc hiszpański, to wydarzenie mające na celu propagowanie kuchni i kultury hiszpańskiej. Gusto Food&Wine do współpracy  zaprosiło między innymi: Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej, Centrum Języków Obcych (organizatora festiwalu Que Passa),  inicjatywę zrzeszającą poznańskie restauracje Kulinarny Poznań oraz tancerzy związanych z poznańską szkołą tańca flamenco.

Przez cały miesiąc w restauracji będzie można spróbować dań hiszpańskich. Na tę okazję Executive Chef Ilonn Hotel i Gusto Food&Wine Roman Kosmalski skomponował specjalne menu. Oprócz owoców morza czy intrygującego bulionu szafranowego, w hiszpańskiej karcie zaleźć m.in.  churros – słodki deser, który zostanie podany inaczej niż tradycyjny, bo z białą czekoladą.

Na tym nie koniec kulinarnych doznań.

11 kwietnia (sobota) odbędą się warsztaty z kuchni hiszpańskiej. Oprócz znanych i lubianych Tortilla i Tapas, uczestnicy zmierzą się z Cocido madrileño – tradycyjnym gulaszem madryckim, którego receptura przekazywana jest z pokolenia  na pokolenie od XV w. Warsztaty organizowane są w ramach akademii kulinarnego Poznania. Wejściówki dostępne są na stronie www.kulinarnypoznan.pl.

24 kwietnia (piątek) organizatorzy zapraszają na wyjątkową kolację w stylu „live cooking & wine tasting”. Podczas wieczoru będzie można skosztować hiszpańskich win i specjałów, które na oczach Gości,  przyrządzą wspólnie Roman Kosmalski i Julian Redondo Bueno- kucharz i fotograf. O winach z hiszpańskim charakterem  opowie sommelier – Mateusz Dobrzykowski. Start godzina 19:00.

25 kwietnia (sobota) o godzinie 19:00 pokazem tańca flamenco rozpocznie się kolejna iście hiszpańska fiesta. Tak jak w ubiegłym roku z pompą restauracja otwiera swój ogródek  oraz  sezon grillowy. W tym roku hiszpańskie rytmy będą uzupełnieniem  i inspiracją wyjątkowego menu grillowego. Podczas wieczoru będzie  można posłuchać brzmienia oryginalnej hiszpańskiej gitary klasycznej w wykonaniu Kacpra Hepnera, który wykona utwory takich kompozytorów jak: Isaac Albeniz czy Francisco Tarrega.

Pomysł na hiszpański miesiąc pojawił się, gdy Szef Kuchni Roman Kosmalski, wrócił z  kulinarnej podróży  do Madrytu. Swój warsztat doskonalił w szkole A Punto Libreria Gastronómica  i odwiedzał słynne restauracje, w tym  restaurację la Bola, która istniej od 1870 roku. Zainspirowany klimatem i smakami Madrytu, postanowił przenieść jego część do Poznania w przestrzeń restauracji, której jest szefem kuchni.

Miesiąc Hiszpański potrwa do 30 kwietnia.