W odbywającym się co dwa lata Cake Designers World Championship biorą udział osoby zajmujące artystycznym dekorowaniem tortów. W trwającym dwa dni konkursie każdy uczestnik ma za zadanie zaprezentować przywieziony tort dekoracyjny oraz przygotować na miejscu w ciągu 8 godzin miniaturę tego tortu, a także 2 torty do degustacji. Tegorocznym tematem mistrzostw była “Tradycja i kultura Twojego kraju”. Nasza reprezentantka konkurowała z przedstawicielami 16 państw: Brazylii, Chin, Francji, Holandii, Hong Kongu, Korei Płd., Makau, Maroka, Meksyku, Niemiec, Peru, Porto Rico, Sri Lanki, Stanów Zjednoczonych, Węgier i Włoch. Ich prace oceniało 6-osobowe międzynarodowe jury profesjonalistów.
Jowita Woszczyńska już po raz drugi reprezentowała Polskę na tych mistrzostwach. Dwa lata temu zdobyła brązowy medal. W lutym br. zwyciężyła Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów podczas targów Expo Sweet w Warszawie, co dało jej przepustkę do ponownego startu w Mediolanie. Tym razem pokonała wszystkich rywali, zdobywając złoty medal, puchar i nagrodę 2500 euro oraz nagrody specjalne: za najlepszy tort dekoracyjny oraz tort degustacyjny. Srebrny medal oraz nagrodę medialną wywalczyła Manuela Taddeo z Włoch, a brązowy Monica Munante Legua z Peru. Nagroda za najlepszy tort dekorowany na miejscu trafiła do przedstawiciela Chin.
Tort dekoracyjny przygotowany przez Jowitę ma 160 cm wysokości. Na atrapie tortu znajdowały się dekoracje z jadalnych surowców, które są autorską interpretacją tematu konkursu. Całość powstawała prawie 5 miesięcy.
Na górnym piętrze znajduje się figurka Fryderyka Chopina grającego na fortepianie pod wierzbą płaczącą. Poniżej jest Mikołaj Kopernik obserwujący niebo oraz jego księgozbiór i skomplikowane przyrządy astronomiczne. Dalej – Jacek Malczewski oraz miniaturowa reprodukcja jego obrazu “Zatruta studnia”, a także dzieła Władysława Ślewińskiego “Czesząca się”. Wzrok przyciąga kobieta w stroju łowickim, porcelana z Bolesławca, tradycyjne wzory kurpiowskie oraz symbole polskich smaków: bochen chleba, ziemniaki, zioła i kwiaty. U podstawy tortu widać dworek Chopina w Żelazowej Woli, chatę krytą strzechą oraz toruńskie kamieniczki z piernika. Wszystkie elementy są ręcznie wykonane i jadalne. Tort obraca się, co pozwala w pełni docenić jego walory estetyczne.
Precyzja, finezja, czystość i wielość zastosowanych technik wzbudziły uznanie publiczności i jurorów, którzy dopytywali o szczegóły wykonania.
Tort degustacyjny jest niepowtarzalną kompozycją tekstur i smaków, wśród których również odnajdujemy polskie aromaty. Tort składa się z biszkoptu piernikowego, chrupiącej warstwy migdałowej, musu czekoladowego oraz migdałowego, ganaszu pistacjowego, sękacza i żelki z owoców lasu (dereń, dzika róża oraz leśna malina). Całość pokryta jest marcepanem czekoladowym.
*******************
Jowita Woszczyńska jest z wykształcenia filozofem, a z zamiłowania dekoratorem tortów. Od 5 lat pracuje w znanej rodzinnej Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Mimo sukcesów nadal pragnie doskonalić swoje umiejętności. Prywatnie jest szczęśliwą żona i matką dwójki dzieci, osobą skromną, pracowitą i zawsze uśmiechniętą.
fot. Cukiernia Sowa