7-8 kwietnia w Hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie odbędzie się pierwszy na podkarpaciu Międzynarodowy Konkurs Sztuki Kulinarnej połączonym z Targami Dobrego Smaku. Zawodnicy będą rywalizować o „Diamentową Patelnię” oraz o nagrody pieniężne i rzeczowe w dwóch kategoriach: uczeń/amator (7.04) i profesjonalista (8.04). Tematem konkursu w kategorii profesjonaliści jest potrawa z dziczyzny czyli comber z jelenia z wykorzystaniem dowolnych warzyw korzeniowych, podkarpackiego miodu oraz obowiązkowego elementu kuchni regionalnej. Natomiast uczniowie musza przygotować potrawę z drobiu czyli filet z indyka z wykorzystaniem dowolnych warzyw i owoców oraz obowiązkowego elementu kuchni regionalnej.
Organizatorem wydarzenia jest Telewizja Rzeszów, a współorganizatorami są: Procarpathia – Krzysztof Zieliński, Podkarpacka Akademia Kulinarna – Jacek Świerk oraz Ambasador Marki Podkarpackie Smaki i Kulinarnego Szlaku Podkarpacia – Marcin Purgacz. Więcej szczegółów na www.rzeszownazywo.pl oraz wysłać zgłoszenie na kulinarny@rzeszownazywo.pl.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Regulamin – profesjonalista
Regulamin – uczeń