15 września br. w Weronie odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Cicco d’Oro” 2010. W tym prestiżowym, bo najważniejszym dla Euro-Toques International konkursie, biorą udział kucharze zrzeszeni w Euro-Toques z całej Europy. Organizatorem jest stowarzyszenie Euro-Toques Włochy oraz organizacja „Isola Della Scala”. Głównym punktem rozgrywek jest poznanie przez kucharzy włoskiego ryżu Nano Vialone Veronese I.G.P. Zadanie zawodników będzie polegało na przygotowaniu w ciągu trzech godzin dwóch dań z ryżu: Pierwsze według receptury dołączonej do regulaminu, drugie natomiast w dowolnej interpretacji.
Eliminacje odbędą się 15 sierpnia br. na podstawie przesłanych zgłoszeń. Selekcja odbędzie się z udziałem szefów Euro-Toques Włochy. Zgłoszenia konkursowe należy przesłać do 31 lipca br. listem poleconym, na adres:
Segreteria Euro Toques c/o Studio Mattavelli
Via F. lli Cairoli, 6
I- 20025 Legnano (Milano)
Liczy się data stempla pocztowego.
Z nadesłanych zgłoszeń, wyłonionych zostanie pięć drużyn, które wystartują w konkursie. Finaliści otrzymają trofeum „Chicco d’Oro”, a wszyscy uczestnicy – dyplomy. Dojazd w obie strony, wyżywienie, hotel oraz koszt zakupu produktów pokrywa organizator. Wszelkich informacji udziela Jean Bos: jean.bos@onet.eu, tel. 509 517 227.