W dniach 5-6 czerwca 2010 r. w Parku Plany w Białymstoku po raz trzecie odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni. W Konkursie Kulinarnym wystartowali profesjonalni kucharze i amatorzy. Profesjonaliści gotowali na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentowali gotowe wyroby kulinarne na własnych stoiskach. W kategorii Kucharze Profesjonaliści w etapie ogólnopolskim uczestniczyło 7 ekip dwuosobowych, natomiast w etapie międzynarodowym 5 ekip.
Uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne w osobach: Giancarlo Russo, szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Honorowy Prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Konrad Birek, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a także jury degustacyjne: Jan Wysokiński, Marek Tobiasz, Bartłomiej Andruk i Walentyna Gorbacz.
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego była kuchnia dworska, odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego. Dania w kategorii „profesjonaliści”, przygotowane były na bazie cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera. Obowiązkowo zawierać musiały także karczochy.
W kategorii Profesjonaliści w etapie ogólnopolskim zwyciężyła Restauracja Hotelu Zejer z Barszczewa. II miejsce zajęła Restauracja Toast z Białegostoku, a III – Gollf Park Lipowy Most.
Zwycięzcami w kategorii Profesjonaliści etapu międzynarodowego została Tatarska Jurta. Na drugiej pozycji znalazła się Restauracja Węgierska Tokaj, a następna w kolejności była Le Green Guadeloupe z Francji. Pierwsze miejsce w kategorii Amatorzy wywalczyło Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi, następna była Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry, a dalej Tatarski Przysmak-Maria Radecka. Nagrodę Publiczności “Najsmaczniejsze danie Amatora” wygrała Gospoda Wedle Bucków z Jeleniej Góry.
Imprezę prowadził Karol Okrasa, a koordynatorem merytorycznym konkursu był Jerzy Pasikowski. W ramach Festiwalu odbywał się Jarmark Wyrobów Regionalnych, degustacje, konkursy z akcentami kulinarnymi, pokazy sztuki barmańskiej i carvingu.
Międzynarodowy Festiwal Kuchni odbył się po raz trzeci, a zorganizowała go Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego oraz Urzędem Miejskim w Białymstoku. Honorowy patronat nad Festiwalem objęli: Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego, Polska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni. Jednym z patronów medialnych był Poradnik Restauratora.