5-6 czerwca br. odbędzie się III już edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w Białymstoku. Impreza odbywać się będzie w formie konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze jak i kochający gotowanie amatorzy. Pierwszego dnia rywalizować będą kucharze z Polski, natomiast drugiego dnia kucharze z zagranicy. Profesjonaliści będą gotować na oczach jurorów i publiczności, natomiast amatorzy zaprezentują gotowe wyroby kulinarne.
Tematem przewodnim Konkursu Kulinarnego jest kuchnia dworska odwołująca się do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, pretendenta do polskiej korony. Imprezą towarzyszącą będzie Jarmark Wyrobów Regionalnych. Park Planty przez dwa dni będzie miejscem skupiającym ofertę gastronomiczną całego regionu. Poczynając od marynatów, leśnego runa, oferty wędliniarskiej, garmażeryjnej, chlebów i ciast na wyśmienitych nalewkach, ziołach i przyprawach kończąc. Dla mieszkańców województwa podlaskiego oraz przyjezdnych turystów zostanie przygotowana degustacja potraw m.in.: kuchni żydowskiej, tatarskiej, litewskiej, białoruskiej oraz polskiej.
Podczas Festiwalu odbędą się również pokazy sztuki barmańskiej, pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach, prezentacja stołu dworskiego, liczne konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, Podlaskie Kuchcikowo – zabawy kulinarne dla dzieci, pokaz renesansowych i barokowych tańców dworskich oraz spektakl taneczny w wykonaniu Studia Działań Kreatywnych DanceOFFnia.
Imprezę poprowadzi kolejny raz Karol Okrasa, członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Koordynatorem merytorycznym konkursu będzie Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Głównym organizatorem jest Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna. Współorganizatorami Festiwalu są Urząd Miejski w Białymstoku i Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.
Honorowy patronat objęli: Marszałek Województwa Podlaskiego, Wojewoda Podlaski, Prezydent Miasta Białegostoku, Starosta Powiatu Białostockiego, Polska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni.