Międzynarodowy Dzień Pieroga obchodzony jest na całym świecie 8 października. Niewielu z nas ma świadomość, że pierogi znane były już w średniowieczu. Przez wzgląd na smak, a przede wszystkim wysoką kaloryczność, należały do ulubionych potraw chłopów pracujących na polach i w lasach.
Podróżując lubimy próbować zagranicznych potraw. W Rzymie musimy skosztować pizzy przygotowanej na cienkim cieście, Francja to croissanty stanowiące nieodzowny element słodkich śniadać, Ateny z kolei kojarzone są z oliwkami. Prędzej czy później wszystko przestaje jednak mieć znaczenie, a miejsce wcześniejszej ekscytacji zajmuje tęsknota za krajem i ulubionymi potrawami. Wśród tych najbardziej lubianych znajdują się oczywiście pierogi. Różnorodność wariantów smakowych sprawia, że niemal każdy może znaleźć coś dla siebie. Jednego dnia pierogi na słono, innego na słodko, nie tylko wegetariańskie, ale też zaspokajające potrzeby prawdziwych mięsożerców. Pierogi od lat cieszą się uznaniem wśród smakoszy na całym świecie, czego wyrazem są liczne festiwale, wyścigi, a także międzynarodowe święta.
Międzynarodowy dzień pieroga
W wielu przypadkach do popularyzacji pierogów za granicami naszego kraju przyczynili się polscy emigranci lub ich potomkowie. W Stanach Zjednoczonych od lat organizowane są wyścigi pierogów-maskotek, uatrakcyjniające mecze baseballa, liczne festiwale. W Kanadzie pierogi mają nawet swój okazały pomnik. Międzynarodowy Dzień Pieroga, obchodzony 8 października, dla osób z całego świata jest okazją do poznania polskich historii, kultury, a przede wszystkim kuchni. Niewielu z nas ma świadomość, że pierogi znane były już w średniowieczu. Przez wzgląd na smak, a przede wszystkim wysoką kaloryczność, należały do ulubionych potraw chłopów pracujących na polach i w lasach.
W trosce o najwyższą jakość
Niełatwo znaleźć smak, którego wyjątkowość sprawi, że zostanie z nami na zawsze. Pierogarnia Stary Młyn od lat dba o to, by narodowa potrawa spełniała najwyższe standardy i zapadała w pamięć. Jest to możliwe dzięki ogromnej pasji założycieli sieci restauracji, którzy dokładają wszelkich starań, by ich wyroby były nie tylko smaczne, lecz także wyróżniały się wysokiej jakości składnikami. Nie bez znaczenia pozostaje dbałość o postępowanie zgodnie z określoną recepturą, pozwalająca kontynuować tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pierogarnia Stary Młyn, mając na uwadze zarówno polską kulturę, jak i współczesne gusta konsumentów, oferuje nie tylko pierogi tradycyjne – gotowane w wodzie, lecz także pierogi z pieca, wegetariańskie czy też podsmażane na patelni. Restauratorzy podejmują wszelkie działania z miłości do polskiej kuchni tak, aby stojąc na straży tradycji, sprostać oczekiwaniom Gości. Dania przyrządzane w „Starym Młynie” przygotowywane są ze składników pochodzących od najlepszych regionalnych dostawców, wśród których znalazły się lokalne warzywniaki, winnice oraz rzemieślniczy browar. Wszystko to sprawia, żemożemy uzyskać wysokiej jakości pierogi, których wyrazisty smak pozostaje w pamięci na długi czas. – podkreśla właściciel Pierogarni Stary Młyn Maciej Podlaszewski.
Tradycja bez granic
Dotychczas Pierogarnia Stary Młyn znana była na północy kraju, między innymi w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy, Gdańsku. Teraz przyszedł czas na znaczące poszerzenie horyzontów. W sobotę został otwarty nowy lokal przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Wkrótce planowane są kolejne punkty na mapie. W nadchodzących latach planowane są kolejne inwestycje w centralnej Polsce oraz na południu kraju. Po otwarciu restauracji w Łodzi przymierzamy się do rozpoczęcia działań przygotowawczych w Warszawie. Głównym celem naszych działań jest czuwanie nad tradycją oraz szerzenie kulinarnej tradycji w całej Polsce. – wyjaśnia Maciej Podlaszewski
Język, kraj, obyczaje, a także kuchnia to elementy nadające każdemu narodowi tożsamość. Można szczycić się pięknem natury, monumentalnością zabytków, czy też tradycją skupioną w lokalnej kulturze. Jednak tym, co najmocniej przemawia do naszych zmysłów są potrawy. Pierogarnia Stary Młyn odkryła ten sekret wiele lat temu. Od tamtej pory każdego dnia przygotowuje potrawy, o których nie sposób zapomnieć. Najwyższa jakość produktów, a przede wszystkim miłość do wykonywanej pracy z myślą o drugim człowieku, to ich sposób na sukces.