Michał Stężalski przejął ster szefa kuchni w restauracji Tygle bistro&wine w Gdańsku.
Już 13 kwietnia o godz. 19:00 na gdańskiej Wyspie Spichrzów odbędzie się kolacja degustacyjna, która będzie preludium do wprowadzenia nowego menu wiosna-lato 2022.
Wydarzenie to uświetni wyjątkowa postać świata win – Matias Glusman.
Michał Stężalski
Swoje pierwsze kroki stawiał w Hotelu Poznań (obecny Novotel Poznań Centrum), potem pracował jako szef kuchni w restauracji Le Palais du Jardin w Poznaniu i Szara Gęś w Krakowie. Znany jest także jako właściciel i szef kuchni bistro Nonna Fela i Tej Pyza w Poznaniu. Jego umiejętności definiują także zdobyte nagrody i wyróżnienia:
– AIG PRIX 2020: Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości.
– 3. miejsce polskiej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019.
– Finalista Wine & Food Noble Night 2017.
Matias Glusman
Polak z pochodzenia, urodzony w Argentynie. Kształcił się w Wielkiej Brytanii, a do Polski przyjechał w 2004 r. Posiada stopień Diploma oraz Certified Tutor Wine & Spirit Education Trust (WSET), Associate to the Institute of Wine & Spirits, Fine and Rare Wine Specialist. W 2006 r. jako pierwszy rozpoczął szkolenia WSET w Polsce, a do dziś wykształcił ponad 200 osób na poziomie Intermediate i Advanced; spośród nich wywodzi się wielu czołowych specjalistów na polskim rynku winiarskim. Jest autorem programu oraz od 2012 r. głównym wykładowcą szkoleń sommelierskich prowadzonych pod egidą Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ambasador marki Cisowianka Perlage, odpowiedzialny za upowszechnianie kultury picia wysokiej jakości wody i rozwój specjalizacji hydrosommelier.
Więcej informacji dot. wydarzenia: https://fb.me/e/31BfhzWaC